Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската атлетическа федерация остава без лиценз

Себастиан Коу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) ще разчита на препоръките на работна група преди да вземе решение по въпроса за възстановяване на лиценза на руската федерация по лека атлетика. Това заяви президентът на ИААФ лорд Себастиан Коу.

Работната група, начело с норвежеца Руне Андерсон, ще представи своя доклад пред ИААФ в началото на декември.

"Установяването на собствените ни критерии и процесът на оценка на техния напредък спомогнаха на леката атлетика през последните три години. Затова ще продължим да разчитаме на препоръките на работната група по въпроса за възстановяването на руската федерация, докато не сме напълно сигурни, че всички условия са изпълнени", заяви Коу.

ИААФ има свои критерии за възстановяване на руската централа, която беше наказана през 2015 година след появата на доказателства за целенасочена употреба на допинг в Русия в периода 2011-2015 година. Затова наказанието на руската федерация остава в сила. 

В четвъртък Световната антидопингова агенция (УАДА) взе решение да възстанови правата на руската антидопингова агенция (РУСАДА). Това е един от критериите за отмяна на дисквалификацията на руската федерация по лека атлетика.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени