Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При спуснати бариери и идващ влак учителки преведоха деца през жп прелез във Велинград

Учителките ще получат дисциплинарни наказания, най-вероятно това ще е предупреждение за уволнение

| обновено на 21.09.18 в 15:47
Снимка: Фейсбук

Регионалното управление на образованието в Пазарджик започна проверка по повод разпространен в социалните мрежи клип, на който се вижда как две учителки прекарват малки ученици през жп прелез при спуснати бариери. Това е станало вчера във Велинград, а децата са от Основно училище "Неофит Рилски".

На клипа се вижда още как половината деца успяват да преминат през релсите, но идващият влак на прелеза край Клептуза плаши останалите и те побягват назад, изчаквайки теснолинейката да премине. Клипът е заснет от случаен свидетел и от снощи е в социалните мрежи.

Директорът на училището Юлия Трионджиева коментира:

"Не мога да си обясня, защото учителите са с дългогодишен опит. Просто една грешка, която е абсолютно нелепа за мен. При положение че има спусната бариера и подадени звукови сигнали… Слава на Бога, че децата са живи и здрави. Сега съвсем официално подготвяме писма за изискване на писмени обяснения".

"Учителките ще получат дисциплинарни наказания, най-вероятно това ще е предупреждение за уволнение", съобщи Трионджиева. Учителите до момента са с добра педагогическа репутацията. В подадените от тях писмени обяснения те са се опитали да оправдаят преминаването с това, че влакът е бил далеч. 

Полицията е съставила на учителките акт за нарушение на Закона за движение по пътищата. Случаят се проверява и от Агенцията по закрила на детето.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна