Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Royal Bank of Scotland е поредната британската банка, която претърпя технически срив на онлайн услугите

Royal Bank of Scotland
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък Royal Bank of Scotland се превърна в последния британски кредитор, който претъпя технически срив през настоящата седмица, като от банката заявиха, че работят за отстраняване на проблеми с нейните онлайн и мобилни банкови услуги, съобщава Ройтерс.

Прекъсването също така засегна и NatWest online - най-високо цененото от клиентите банково онлайн приложение на RBS.

Водещият британски кредитор използва Туитър, за да се извини на своите клиенти, като в същото време отбеляза, че телефонното банкиране и банкоматите ATM работят нормално.

Многобройни клиенти използваха социалните медии, за да се оплачат от техническото прекъсване на предоставяните банкови услуги. "Как очаквате да платя днес сметките си, когато работя от 9 до 5", написа в Туитър Натали Уилкинсън и поиска от други потребители да препоръчат по-надеждна банка.

Трябва да се има предвид, че Royal Bank of Scotland е четвъртата голяма компания за финансови услуги, която претърпя подобни технически сривове през настоящата седмица, след като и Barclays, Cooperative Bank и Fintech Cashplus поискаха извинение от техните клиенти за аналогични смущения в предоставяните от тях онлайн и мобилни услуги.

Тъй като големите британски банки затварят клонове и клиентите им все повече разчитат на дигиталните услуги, за да управляват техните финанси, последствията от подобни техническите проблеми стават и все по-сериозни и тежки, отбелязва Ройтерс.

По-рано тази година голямото техническо прекъсване засегна средният по размер кредитор TSB, който е собственост на испанския Sabadell, поставяйки хиляди клиенти в невъзможност да получат достъп до парите си, или да направят жизненоважни плащания за дълг период от време.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна