Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уолстрийт стартира петъчната търговия с нови рекордни върхове на два от основните фондови индекса

Американските акции се търгуват отново на позитивна територия при старта на Уолстрийт в петък, като индексите DJIA и S&P500 достигнаха за кратко нови рекордни върхове.

И днес инвеститорските сякаш загърбват притесненията около търговката война между САЩ и Китай, акцентирайки върху сигналите за продължаващо солидно представяне на американската икономика и в началото на есента, както и върху рязкото поскъпване на петролните цени с над 1%, което допринася за растеж на акциите от енергийния сектор.

Индексът DJIA стартира търговията с растеж от над 80 пункта (повишение с 0,3%) до нов исторически връх от 26 764 пункта, задълбочавайки вчерашното здраво възходящо рали от 250 пункта (от близо 1%), което допринесе за първо негово повишение до рекордно ниво от края на месец януари насам.

Широкият индекс S&P500 също нарасна първоначално с около 0,3% до нов рекорден връх от 2941 пункта, докато технологичният индекс Nasdaq Composite се повишава с 0,25%, но все още остава с около процент под неговия рекорден връх от края на месец август около 8133 пункта.

Трябва да се има предвид, че индексът S&P500 е на път да отчете растеж за девета от последните десет сесии на търговия, докато индексът DJIA - за осма от последните девет сесии на търговия. В рамките на отминаващата седмица индексът на сините чипове се повишава с над 2%, като това може да се окаже неговото най-добри представяне от юли насам, докато индексът S&P500 се повишава с около 1,2%. Технологичният индекс Nasdaq пък успява да навакса първоначалното си солидно изоставяне от началото на седмицата и може да приключи със седмична печалба от около 0,5%.

Солидното възходящо движение на петролните цени пък допринася за подем на акциите на американските енергийни компании. В резултат на днешно повишение на ноемврийските фючърси на американския лек суров петрол с 1,1% обратно над 71 долара за барел, акциите на Chevron Corp. нарастват с 0,95%, а на Exxon Mobil - с 0,8%.

Подновяването на инвеститорския риск-апетит е валидно и за пазарите на акции в Азия и Европа. По-рано днес японският фондов индекс Nikkei нарасна с 0,82% и приключи седмицата с растеж от 3,4 на сто. Солиден ръст от 2,5% в рамите на петъчната търговия отчете и китайският индекс Shanghai Composite, поскъпвайки в рамките на настоящата седмица с цели 4,3% - най-солидно негово представяне от средата на март 2016-а година.

Общият европейски индекс Stoxx Europе 600 пък приключва петъчната търговия с повишение от 0,4%, отбелязвайки растеж за шеста поредна сесия на търговия -  негово най-трайно повишение от юли насам. В рамките на отминаващата седмица индексът се повишава с 1,6% - най-добро представяне от седмицата до 27-и юли. Германският индекс DAX нарасна в петък с 0,55%, а френският индекс CAC40 - с 0,74%.

Солиден ръст от 1,7% отбеляза основния индекс на лондонската борса FTSE100 като реакцията на драматичното понижение на британската лира с 1,38% към 8-дневно дъно от 1,3055 щатски долара в резултат на отхвърленото от лидерите на ЕС предложение на премиера на Великобритания за Брекзит сделка и последвалите коментари на Тереза Мей, че би било по-добре да няма подобна сделка, отколкото тя да е лоша.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени