Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Валери Цеков: Единственият начин да се опазим от грип е ваксинацията

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Преди началото на есенно-зимния сезон специалисти и здравните власти отново призовават хората да се ваксинират срещу грип. Периодът до края на октомври е най-подходящ за това. Българското сдружение за иновативна медицина постави акцент върху темата с кръгла маса, проведена под патронажа на здравната комисия, с участието на всички ангажирани институции. Грипът е опасно заболяване и единственият начин да се предпазим е поставянето на ваксина, коментира за слушателите на "Часът на здравето" председателят на сдружението д-р Валери Цеков:

"Искаме да ударим камбаната и хората да чуят: да вземат мерки и да имат готовност - когато се срещнат с вируса, организмът им да е подготвен за тази среща. За това именно СЗО и българските здравни институции призовават за ваксинация срещу сезонен грип, особено за хората над 65 години, за хората с хронични заболявания, децата и бременните жени".

Процентът на ваксинираните в България е "потресаващо" нисък - близък до нулата. Затова няма как да говорим за масова ваксинация - при 2 процента от населението. Докато в други европейски страни се ваксинират над 60-70 на сто от хората.

Снимка"Важно е да припомним, че няма как да се предпазим от грипа. Друг начин, освен с ваксината, няма - и маски да слагаме, да се изолираме вкъщи, пак няма как да се предпазим, защото е толкова контагиозен, толкова лесно се предава, че не може да бъде избегната тази среща. Но ако се ваксинираме, особено с новите четиривалентни ваксини, които имат много по-висока ефикасност  - ако изобщо се разболеем от грип, ще го прекараме за ден, ден и половина".


Според д-р Цеков, няма сериозни настроения срещу противогрипните ваксини, по-скоро българинът неглижира превантивните мерки и здравето изобщо:

"Можем да се закаляваме, да пием пробиотици, да си сипем малко алкохол, това помага на организма да преодолее стреса от деня, но срещата с грипа е среща с инфекциозен агент. И ако се случи в момент, в който сме с малко занижен имунитет, се разболяваме".

Д-р Цеков обясни, че ваксинираният може да се разболее при мутация на щама на грипния вирус, но организмът ще е подготвен и няма да има усложнения. С новите 4-валентните ваксини се изгражда имунитет срещу два щама на грипния вирус тип "А" и два щама на грип тип "В". Специалистът препоръчва и използването на антивирусни препарати - оселтамивир и занамивир. Приемът им обаче трябва да започне до 48 часа от появата първите симптоми на заболяването. Според специалиста, заради масовото използване на стар антивирусен препарат, въведен у нас още през 70-те години на миналия век, вирусите вече са резистентни и на практика медикаментът няма ефект.

Лъчезар ИвановЗам.-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов, също се присъедини към призива да се предпазим от заболяването чрез ваксиниране. Чрез Радио София той посъветва родителите да вземат профилактични мерки, а при заболяване на децата да се лекуват вкъщи, за да не се разпространява и сред другите деца. По повод драстично по-ниския процент на ваксинация у нас, в сравнение с други европейски страни, д-р Иванов каза:

"Тъй като сме пълноправен член на ЕС, трябва да се поучим от това. СЗО направи проучване и в България, според което у нас на 100 човека се имунизират 2,4 души, докато в европейските страни имунизацията достига до 70 процента. Изводите ги оставям на вашите слушатели. Другото, което ще кажа: прекалено много хора пишат във форумите, незапознати... Считайки, че има свобода на словото, което е задължителен фактор за демократичните страни... но това не означава, че могат да дават съвети как да не се поставят ваксини".
Още по темата - чуйте в звуковите файлове!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени