Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме Деня на независимостта на България

| обновено на 22.09.18 в 16:47
Снимка: БГНЕС



Навършиха се 110 години, откакто България обявява своята независимост. Чествания бяха организирани в цялата страна. По традиция център на тържествата е Велико Търново, където на 22 септември 1908 година е обявен край на васалитета на България от Османската империя. Княз Фердинанд обявява Независимостта с манифест, прочетен в църквата "Свети 40 мъченици". С литургия в този храм започнаха и днешните тържества по повод годишнината, а в крепостите "Царевец" и "Трапезица" с военен ритуал беше издигнат националният трибагреник. 

В словото си заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов посочи, че има събития в историята, в които няма блясък, няма битки, няма гръм, няма герои, но те са записани със златни букви в историята на народите, защото дават нов път, отварят нова светлина.

"Дедите ни имаха смелостта да обявят Съединението. Дедите ни имаха силата да обявят Независимост. Те ни завещаха да бъдем единни, неделими, те ни завещаха да бъдем горди, непокорни и независими. А ние - ние какво ще завещаем на поколенията след нас? Честит празник, скъпи сънародници!".

Кметът на Велико Търново Даниел Панов посочи, че Независимостта ни учи колко важно е националното обединение и единство.

На тържествената церемония в старопрестолния град бяха прочетени поздравителни адреси от президента Румен Радев и от министър-председателя Бойко Борисов.

С богата културна програма през целия ден в старата столица се отбелязва празникът. Кулминацията на тържествата е от 19,30 часа, когато започва тържествената заря-проверка на площад Цар Асен I, която БНР ще предаде пряко.

С дарителска кампания във Велико Търново беше възстановен Багриловият надпис в скалите на хълма Света гора. Надписът е изсечен преди един век по повод честването на 10 години от обявяването на Независимостта и е унищожен преди 70 години. Надписът е с размери 5,40 метра височина и 2,70 метра ширина. Направен е по идея на учителя и художника от Велико Търново Димитър Багрилов и е посветен на победните битки в Отечествената война, довели до освобождението на Добруджа и Македония и обединението на българския народ. При откриването на възстановения Багриловия надпис историкът проф. Пламен Павлов посочи: „Този надпис е изключително знаков, тъй като той свързва Независимостта с идеята за национално обединение“.

За единението на нацията днес великотърновци коментираха: 

„Все още се усеща нашето разединение, разбира се, народът не е виновен за това“.

„Мъчим се да се съединим, но малко трудно. Различията станаха големи, бедни и богати станаха много“.

„Има кризисни периоди в живота на всяка нация, но те се преодоляват“. 

Скулпторът Денислав Сираков направи новата плоча:

"5,40 метра височина, 2.70 метра широчина. Доста голямо съоръжение за времето си, то е било изчукано на ръка, с изпъкнали релефи, които са били абсолютно заличени 1945 година."

В София тържествата за отбелязване на Деня на независимостта започнаха на площад "Княз Александър Първи". Десетки столичани се включиха в отбелязването на празника. Много от тях доведоха децата си. Столичният кмет Йорданка Фандъкова отправи поздрав по случай днешния празник.

"Честит празник на всички българи! Честит празник на софиянци! Преди 110 години нашите предци са извоювали Независимостта на България, но това не е краят, а само началото. Независимост за мен означава огромна отговорност - да поемеш нещата сам, в собствените си ръце, да работиш така, че да развиваш себе си, семейството си, града и страната си".

В чест на празника пред парадния вход на Министерството на отбраната са изложени образци на бойна техника и въоръжение на съвременната българска армия.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обясни, че инициативата се провежда в 17 града в страната.

"В тези комерсиални времена, когато хората се интересуват преди всичко от високите си доходи, е хубаво по някакъв начин да покажем, че войнската професия, макар и към момента все още недобре платена, все пак е достойна и заслужава уважение".

Старши лейтенант Веселин Станков от бригандно командване-Благоевград обясни идеята на инициативата:

"Това е част от инициативата на Министерство на отбраната - "Това сме ние". Да покажем на обществото, че ние не сме една капсулована структура, ние сме реални хора, които изпълняваме задачи в мирно и във военно време".

В Деня на независимостта вицепрезидентът Илияна Йотова участва в Националния тракийски женски събор-поклонение в крумовградското село Аврен. В словото си тя подчерта, че извоюваната независимост е отговорност и че силна държава се гради със силни хора, със силни и работещи институции. На събора присъства и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която изрази увереност, че всички институции ще се обединят в усилията да получат тракийските българи обезщетения за претърпените загуби.

В Пловдив денят беше честван с тържествен ритуал, молебен и възстановка на събитията от 1908 г., когато в града на 27 септември е прочетен за втори път Манифестът за Независимостта, обявен във Велико Търново на 22-ри септември.

Пловдив е първият град, в който Фердинад е посрещнат като владетел на независима България с титлата цар. С тържествен залп на почетната рота от Комитет „Родолюбие“ на площад „22-ри септември“ бе отбелязана 110-годишнината от събитието. В словото си историкът д-р Видин Сукарев каза, че освен безусловна общонационална значимост, 22 септември е и пловдивски ден, защото независимостта завършва делото на Съединението. Сукарев припомни думите на Фердиданд, казани в Пловдив: „Да живее независима България, да живеят гражданите на Пловдив". 

Тържественото отбелязване на Деня на независимостта събра на централния площад "Христо Ботев" във Враца официални лица, военни, духовници, общественици и десетки врачани. След церемонията изпълнители от 10-те общини във Врачанска област представиха концерт-спектакъл под надслов "110 години независима България".

След военния ритуал за издигане на националния флаг, в словото си за празника областният управител на Враца Малина Николова каза:

"Преди 110 години независимостта ни става факт, благодарение на вътрешно-политическо съгласие и единение. Именно такива добродетели са ни нужни и днес".

Благодарствен молебен за празника отслужи врачанският митрополит Григорий. Сред присъстващите най-много бяха младите хора:

"Национален празник, който не трябва да бъде забравен. Важно е една държава да бъде независима“. 

„Да си спомним за хората, които не са имали нашия шанс да бъдат независими".

Плевен отбеляза Деня на независимостта с тържествен ритуал и концерти. За първи път на централния площад показаха част от военната техника на различни формирования в Плевенския гарнизон. Денят бе отбелязан пред паметната плоча на площад "Стефан Стамболов" с тържествен ритуал. 

За първи път на централния площад "Възраждане" по случай националния празник в отбелязване на 100 години от Дойранската епопея, Единният център за начална военна подготовка показа военна техника на формированията от плевенския гарнизон. Началникът полк. Николай Бешев каза по-рано:

"Ще бъдат показани най-важните и по-съвременни образци оръжие, така че с радост бихме открехнали, бих казал, класифицираността  на нашата дейност към гражданите - да видят средствата, които се отделят от данъците за поддържането на българската армия къде отиват, с какво разполага българската армия."

В Ямбол участие взеха представителна част от 42-ри механизиран батальон. А в Музея на бойната слава посещенията бяха безплатни. В 10.00 в района на Музея на бойната слава военнослужещите експонираха основни образци на въоръжение и техника, използвани в момента в българската армия. В музея задължително трябва да бъдат видени и най-ценните експонати, препоръча директорът Милчо Начев.

„Най-голям интерес предизвикват картечното гнездо, танковете, самолетите“.

Ден на отворените врати бе обявен и в културно-информационния център „Безистена“. 

С тържествен военен ритуал в Сливен бе издигнат националния флаг по случай годишнината. Стотици се събраха на централния площад „Хаджи Димитър“ за честването.

Пред паметника на войводата Хаджи Димитър и сливенските възрожденци днес отново прозвучаха думите от телеграмата на сливенския кмет през 1908-а година Илия Гудев до цар Фердинанд по повод новината за обявяването на независимостта: "Посред топовни гърмежи, след произнесена от мен реч за значението на великото историческо събитие, народът и войската и сега викат: "Да живее България!".

Кметът Стефан Радев в празничното си слово отбеляза: "С обявяването на Независимостта България затваря една страница от своята история - на поробена държава. Българският народ се нарежда до равноправните европейски народи".

След тържествения ритуал на гражданите и гостите на града им бе предоставена възможност да разгледат бронетанково, транспортно и стрелково въоръжение на Българската армия. В празничния ден центърът за подготовка на специалисти организира показ на техника, образци, екипировка и въоръжение на съвременната българска армия. Гражданите могат да видят боен танк Т-72, 122-милиметрова самоходна гаубица, джипове и камиони, както и образци на леко стрелково оръжие - пистолети, автомати, снайпери и гранатомети. Военният духов оркестър изпълни известни военни маршове, свързани с празника. 

По повод празника в Кюстендил се състоя поклонение пред паметника на Булаирци до централния площад „Велбъжд“.

Кюстендил има самочувствието, че с нещо е участвал в събитията преди 110 години. Министър Христо Славейков е един от хората, участвали при прочитането на манифеста и обявяването Независимостта на отечеството във Велико Търново. Бяха припомнени моменти от незабравимите дни на и около 8 септември 1908 г.: „Ние, живите поборници от възстаническата чета, която през 1876 г. се бори при Дряновския манастир за отечествената свобода, днес сме в неописуема радост за това, че доживяхме да видим осъществен нашия скъп идеал – пълна независимост на Отечеството. Да живее и напредва свободна и независима България“.

Празничната програма по повод Деня на независимостта започна в Търговище с ритуал по издигане на националното знаме. След церемонията гражданите и гостите на града с безплатен транспорт, осигурен от общината, отидоха до село Осен, където се състоя традиционният общински празник "Под крушата на осенската поляна". Самодейни състави от пенсионерски клубове и читалища от община Търговище бяха подготвили възстановки на автентични народни традиции и обичаи. 





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна