Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Филчев: Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите

Снимка: Архив

Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите, прогнозира пред "Хоризонт" и предаването "Събота 150" Николай Филчев, който прави анализи за пазара в една от големите компании във Вашингтон. Съединените щати възнамеряват да станат основен играч на пазара в близко бъдеще, макар и в момента да имат само два терминала. Строителството на още обаче е в напреднала фаза, а бизнесът се разпростира не само в щатите, където я има самата суровина - като Тексас например, но в цялата държава, обясни Филчев:

"Американският газ ще стигне до Европа само ако цените имат смисъл. Американските производители на втечнен природен газ искат да имат Европа като клиент, но дали и обратното е така, ще бъде решено изцяло от тях".

Към края на 2017 година около 15% от американския природен газ се изнася за Китай, а от тази година - количествата са по-малко. В краткосрочен план - това е малък процент и няма да бъде усетен чак толкова - и от компаниите, и от техните работници - т.е. избирателите, но в дългосрочен план, несигурността може като цяло да повлияе на бизнеса и на започнатите проекти.

"Само при конструкцията на терминалите работната ръка е сравнително сериозна. Веднъж за като терминалът е построен, всъщност построените работни места са сравнително малко, но като цяло, като инвестиции, това са важни моменти и да - със сигурност са има поводи за притеснения".

Без съмнение по-високите добиви ще гарантират по-висока сигурност на доставките на суровината. Цената също би трябвало да е по-изгодна, но най-вероятно този позитив ще бъде единствено за компаниите в бранша, допълни Филчев.

"Ползата на втечнения природен газ няма да стигне до крайния потребител. Тя ще бъде абсорбирана от самия вносител и това са фирми, които оперират с тяхната си бизнес идея в пазара, но - да, като цяло, всички тези са добри развития за потребителя по света".

Високите мита върху стоманата оскъпяват строежите и много фирми са кандидатствали за изключения от тези тарифи. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна