Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Паунов: В Бирмингам Тереза Мей ще трябва да се бори за политическото си оцеляване

Снимка: БТА


Очакванията във Великобритания, че премиерът Тереза Мей ще успее да "продаде" своя план за Брекзит на европейските лидери на неформалната среща в Залцбург не бяха големи. Предварително се знаеше, че ЕС не одобрява нейната визия и се предполагаше, че ще бъде направен нов опит за взаимни отстъпки, за да бъде постигната сделка - нещо, което и двете страни в преговорите продължават да твърдят, че желаят искрено. Тереза Мей не получи подкрепа в Залцбург и се прибра обратно в Лондон с още по-твърда закана, че не може да отстъпи за ирландската граница и че втори референдум няма да има. Но стари лоялни съюзници в нейната Консервативна партия поставят под съмнение водената от нея политика за Брекзит.

Тереза Мей напусна изолирана Залцбург, където спешно имаше нужда да създаде приятели преди да се върне в Лондон, за да нагази в дълбоките и опасни политически води. Изпитваните от журналистите британските политически наблюдатели повдигаха вежди и се чудеха как по-деликатно да кажат, че Великобритания е по-близо отвсякога до излизане от ЕС без сделка. Причината: и двете страни не се решават да преминат набелязаните от тях граници на отстъпки. Става дума най-вече за бъдещето на ирландската граница. И двете страни не искат твърда граница, но в Лондон смятат единствено за неприемливо заплахата за териториалната цялост на Обединеното кралство, ако се яви така наречената вътрешна граница в Ирландско море, но не смятат за неприемливо това, че Брюксел трябва да прави компромис с правилата на общия пазар и митническия съюз. Видимо в недобро настроение, Мей заяви:

„Ако няма сделка по споразумение, което е приемливо за Обединеното кралство, ние сме готови за излизане без сделка. Вярвам, че можем да получим добра сделка, че се засилва желанието да седнем и да постигнем тази сделка до крайния срок през октомври. Но също съм и пределно ясна - това, което правя, е да преговарям от името на всички хора в Обединеното кралство, а това включва и северноирландците“.

Наблюдавайки какво се случва в Залцбур,г първият министър на Шотландия Никола Стърджън призова Брекзит да бъде забавен, т.е., да не се случи на определената дата 29 март 2019 година, ако Великобритания не осигури до тогава изчерпателно споразумение с ЕС. Тя каза, че ще бъде абсолютно безотговорно да се излезе, без да се знае какво ще замени досегашните отношения. Стърджън призова опозиционните партии да подкрепят забавянето на Брекзит, ако страната е изправена пред избора „без сделка или сделка без яснота“.

„Аз съм все по-загрижена за така наричаната от някои перспектива за „Сляп Брекзит“. Премиерът представя решението, което трябва да бъде взето по-късно в Камарата на общините, като избор между „без сделка“ или „плана Чекърс“. Мисля, чe не това е случаят, защото алтернативата на „без следка“ изглежда повече като „Сляп Брекзит“. Не знаем подробности как ще изглеждат бъдещите ни отношения с ЕС. Това е като скок от скала с превръзка на очите без никаква идея къде ще се приземим.“

Що се отнася кампанията „Гласът на народа“ за нов референдум за Брекзит, която между другото се подкрепя открито и от някои европейски лидери, Тереза Мей бе категорична:

„Искам да изложа моята позиция абсолютно ясно. А тя е, че няма да има втори референдум. Правителството няма да приеме втори референдум, защото вече имаше народен вот през юни 2016 година и хората гласуваха да напуснат ЕС. Разбира се, чуват се гласове за втори референдум, но все повече хора вече разбират, че ние наистина ще излезем от ЕС. Така че ние напускаме на 29 март 2019 година! Втори референдум няма да има. Дадохме право на избор на хората, те направаха техния избор и сега е задължение на мен като министър-председател, на правителството, на политиците в Камарата на общините, да изпълним тяхното желание.

В подкрепа на кампанията за втори референдум застават сериозни политически фигури като лидера на либералдемократите Винс Кейбъл и кмета на Лондон Садик Хан. Оказва се обаче, че чисто организационно  провеждането на такъв референдум преди датата за Брекзит е почти невъзможно, защото за организирането му ще са необходими поне шест месеца, както уточниха експерти по конситуционно право. Така евентуален втори референдум не пристеснява Тереза Мей. Най-голяма ѝ грижа в момента е как да обедини своята Консервативна партия, така че тя да подкрепи плановете ѝ в парламента. Защото при сегашния разкол с разрастващото се евроскептично крило тя може да загуби вота. А ултимативният ѝ тон, че или торите гласуват за нейния план от Чекърс, или Великобритания излиза без сделка не ѝ помага особено. Това отблъсква дори най-лоялните около нея.

Например сър Майк Пенинг - близък съюзник на Тереза Мей - каза, че нейните предложения за Брекзит няма да минат в парламента. Пенинг бе рамо до рамо с Мей, когато тя бе министър на вътрешните работи и ѝ помогна през 2016 година да стане лидер на Консервативната партия, но сега я обвини, че се отнася към депутатите като към „наказани виновни деца“ и каза, че това отношение кара подобните на него да се ориентират към групата на евроскептиците, ръководена от Джейкъб Рийс-Мог.

„Тя трябва да знае, че има умерени и лоялисти в Камарата на лордовете от нейната партия, които няма да гласуват за плана от Чекърс“

Ето защо задаващата се на 30 септември годишна конференция на Консервативната партия е изключтелно важна за Тереза Мей. Тя не получи така нужната ѝ подкрепа от европейските лидери в Залцбург, която би укрепила позицията ѝ в партията, така че в Бирмингам всичко може да се случи, защото Тереза Мей трябва да се бори за политическото си оцеляване.

Планът Чекърс не е харесван от никоя политическа формация, но докато анкетите показват, че като цяло обществото просто не е впечатлено от него, това изобщо не може да се сравнява с откритата враждебност сред депутатите от Консервативната партия, много от които виждат в него чисто предателство към гласувалите за Брекзит в референдума.

Бившият заместник- министър за Брекзит Бен Брадли, който подаде оставка редом с Дейвид Девис, смята, че конференцията е добра възможност за Тереза Мей да промени курса, защото, ако тя продължава да се придържа към плана от Чекърс, не я очаква нищо добро. Единственото предимство на Тереза Мей в момента е, че нейните критици още нямат адекватен цялостен план, но това едва ли би им попречило да ѝ нанасят удари, докато е уязвима. И не на последно място, никой не би се наел в този труден момент да застане на нейното място.

И така, има ли Тереза Мей полезни ходове в тази патова ситуация. Слушаме политическия коментатор на ББС Джон Пиенар:

„Първо, тя трябва да запази нейната предимно „брекзитърска“ партия на борда, което означава, че почти няма място за политически маневри. При сегашното положение за нея ще бъде трудно да прокара каквато и да е сделка в парламента. Но, ако направи повече компромиси в преговорите с Брюксел, може да очаква броят на бунтарите в нейната партия да се увеличи. Така че след отхвърлянето на плана от Чекърс от ЕС може да последват още оставки на министри, които са за твърд Брекзит. Все още се търси причината защо срещата в Залцбург протече проблематично. Някои твърдят, че Тереза Мей се е вслушала в грешен съвет, други - че е подценила настроенията в ЕС. Новият мрачен тон между двете страни едва ли ще се подобри бързо. Няма причина за оптимизъм сделка да бъде постигната скоро, поне не на базата на плана от Чекърс. Възможно е обаче партийната конференция след около две седмици да даде някои отговори за бъдещето“. 

Самата Тереза Мей, на следващия ден след Залцбург, информирайки обществеността за хода на преговорите в извънредно изявление, прехвърли топката в полето на Брюксел, оставяйки все пак вратата леко отворена:

„През целия този процес аз се отнасях към ЕС само с респект. Това се очаква и от ЕС. Добрите отношения в края на този процес зависят от това. В тази край фаза на преговорите е неприемливо просто да се отхвърлят предложенията на другата страна без обяснение и без контрапредложения. Така че сега ние очакваме да чуем от ЕС какви са реалните проблеми и какви са алтернативите, за да ги обсъдим.“


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени