Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владо Бучковски: Референдумът за името е само полуфинал, но съм оптимист

Бившият македонски премиер Владо Бучковски
Снимка: wikipedia.org

Осем дни преди референдума в Македония кампанията за допитването тече с пълна сила. Главната опозиционна партия ВМРО - ДПМНЕ не обяви бойкот, но на практика отсъства от кампанията, което поставя под въпрос достигането на необходимата избирателна активност. Поляризацията на обществото е крещяща.

В специално интервю за предаването "Събота 150" по „Хоризонт“ бившият премиер на Македония проф. Владо Бучковски сподели, че е оптимист за успеха на референдума:

„Референдумът е само полуфинал. Ще бъде много по-лесно за депутатите, ако има подкрепа. Ако има по-малко 900 000 гласа, по дефиниция референдумът е неуспешен.

„Председателят на ВМРО – ДПМНЕ вече каза, че ще уважи резултата от референдума, ако той има мнозинство. Вярвам, че ако допитването бъде успешно, промените в Конституцията ще бъдат гласувани и от парламента. И при неуспешен резултат, властта ще продължи работата си по предложените промени в Конституцията заради договора с Гърция“, коментира Бучковски.

В страната витае атмосфера на нетърпимост и има език на омразата, сподели политикът. Според него в контекста на предстоящите след 6 месеца избори ВМРО- ДПМНЕ е щяла да има по-големи дивиденти, ако започне кампания за гласуване „против“ на референдума. Маргинални партии, обявявали се за приятелство с Русия, вече имат 15-20% обществена подкрепа заради призива си да се гласува против промяната на името.

„Голям проблем е, че македонското общество е много разделено. Да, всички партии са за ЕС и НАТО, но ВМРО–ДПМНЕ не иска да признае, че фактическата обстановка е такава - ако нямаме договор с Гърция, го няма и НАТО и ЕС. Това е главният проблем - емоциите са пред разума“, каза Бучковски.

Според него евроатлантическата интеграция на Македония няма алтернатива. Той припомни, че от 2005 г. страната има статут на кандидатка за членство в ЕС, а е трябвало да се присъедини към НАТО през 2008 г. „Сега да направим салто мортале и да кажем, че имаме други приоритети?“, попита реторично той.

Зоран Заев неотдавна заяви, че ще подаде оставка, ако референдумът се окаже неуспешен. Според Бучковски това е било опит да провокира членовете на ВМРО-ДПМНЕ да гласуват на вота с „против“.

На въпрос за отношенията между България и Македония проф. Бучковски отговори, че те трябва да се развиват и да не остават само в рамките на подписания договор за добросъседство между двете страни.

„Плаша се, че все още има сили в България и в Македония, които чакат една грешка на политиците, за да се върнат отново към онзи период, когато двете страни имаха замразени отношения. Това е опасността, но аз вярвам в прагматизма и мъдростта на Заев и на Борисов - няма да позволят заради дневната политика, заради вътрешните отношения да пострада това приятелство, което има сериозен шанс да бъде искрено и България да помогне на нашия път към НАТО и ЕС.“

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна