Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов ще настоява за повече пари за отбрана в следващия бюджет

Красимир Каракачанов
Снимка: БГНЕС

Военният министър Красимир Каракачанов обяви днес пред журналисти, че ще настоява за увеличаване на средствата за отбрана в бюджета за следващата година. Той подчерта, че през последните 20 години парите, отпускани за здравеопазване, са увеличени 4 пъти, с толкова е намален бюджетът за армията.

„Аз не съм спрял да настоявам от година и 2-3 месеца. Както виждате - увеличихме миналата година заплатите с 10%, тази година сме предвидили още 10%. Отделиха се 3,5 млрд. за закупуване на нови самолети, кораби и бронирани машини - това е само един етап, защото тези пари са действително малко. Тъй като знам, че народът няма как да отдели 15-20 млрд. евро, за да обновим армията от-до, затова започваме поетапно. За съжаление, 20-25 години са пропуснати, трябва да ги наваксаме. Няма да стане бързо обаче“, каза Каракачанов.

Преди дни колегата му от финансовото министерство Владислав Горанов предупреди, че анонсираният 10-процентов ръст на възнагражденията в бюджетната сфера от 1 януари няма да е еднакъв за всички служители. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени