Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран привика дипломати на Холандия, Дания и Великобритания заради атаката срещу военния парад

Ирански военни търсят прикритие, след като нападатели откриха огън на военния парад в югозападния град Ахваз в събота.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранските власти извикаха на разговор късно снощи дипломати от посолствата на Холандия, Дания и Великобритания заради нападението срещу военен парад в град Ахваз, при което бяха убити най-малко 29 души, предаде АФП.

Посланиците на Холандия и Дания, и британският шарже д'афер са били „информирани за категоричният протест на Иран, тъй като страните им приютяват някои членове на терористични групи“, обяви държавната агенция ИРНА.

Отговорност за атаката, при която нападатели откриха огън срещу хора, пое етническото арабско движение Национална съпротива „Ахваз“, което иска създаването на отделна държава в богатия на петрол район Хузестан, край границата с Ирак. Отговорност пое и джихадистката организация „Ислямска държава“.

Представители на Иран обвиниха „чужд режим“, подкрепян от САЩ.

Иран призова Дания и Холандия да екстрадират „извършителите на атаката и техните съучастници“, за да бъдат съдени, заяви Бахрам Касеми - говорител на външното министерство в Техеран.

„Неприемливо е ЕС да не е вкарва в черен списък членовете на тези терористични групи, докато те не извършат престъпление на европейска земя“, добавил той.

На британския шарже д'афер, който бил привикан заради отсъствието на посланика, било казано, че е неприемливо „говорителят на терористичната група „Ахваз“ да поеме отговорност за нападението, чрез базирана в Лондон телевизия“.

Говорителят визира група, за която Техеран твърди, че е подкрепяне от неговият регионален неприятел Саудитска Арабия.

Иранският президент Хасан Рохани обеща „съкрушителен“ отговор на атаката в провинция Хузестан, която граничи с Иран и в нея живее голяма арабска общност. Провинцията и преди е била обект на сепаратистко насилие, за което Иран обвиняваше регионални съперници.

„Това престъпление е продължение на заговорите на държавите от региона, които са марионетки на САЩ и целта им е да създадат несигурност в нашата скъпа страна“, посочи в изявление върховният лидер Али Хаменей. Той не назова държавите от региона, за които предполага, че са отговорни за това. Израел също е важен американски съюзник, противопоставящ се на Техеран, отбелязва Ройтерс.

Нападението, при което бяха убити най-малко 29 души и ранени над 70, бе извършено срещу трибуна в град Ахваз, където бяха застанали ирански официални представители, за да наблюдават ежегодния военен парад за отбелязване на годишнината от началото на Иранско-иракската война (1980-1988 г.). Четиримата нападатели били убити.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази съболезнования и осъди нападението в Югозападен Иран, при което, според съобщенията, са загинали много хора, включително деца. САЩ също осъдиха терористичния акт, който е с най-голям брой жертви в Иран за последното близо десетилетие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна