Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Сънди таймс“: В екипа на премиера Тереза Мей подготвят план за предсрочен вот през ноември

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екип на британския премиер Тереза Мей тайно подготвя спешни планове за извънредни общи избори през ноември, за да спаси преговорите за Брекзит и пост ѝ, след като европейските лидери отхвърлиха в Залцбург нейния план от Чекърс, пише „Сънди таймс“.

Според неделното издание двама от най-висшите съветници на премиера са започнали да разработват стратегия за спечелване на общественото мнение за нов план. „Сънди таймс“ дори цитира телефонен разговор между двамата, в който единият от тях е попитал другия: „Какво ще правиш през ноември, защото мисля, че имаме нужда от избори“.

Тереза Мей има крехко мнозинство в парламента с помощта на 10-те гласа на северноирландската Демократична юнионистка партия. Тя е изправена пред загуба в Камарата на общините при вота за плана от Чекърс, ако част от депутатите от нейната Консервативна партия гласуват против него.

Двамата съветници смятат, че Тереза Мей трябва да се откаже от плана от Чекърс и да се ориентира към споразумение по подобие на това, което има Канада с ЕС. Те смятат също, че нови общи избори са единственият начин Мей да спаси лидерския си пост.

Очаква се по-късно днес Дейвид Дейвис и Борис Джонсън да излязат с нов план за Брекзит, който според изтекла информация включва отделно споразумение между Великобритания и Ирландия за избягване на твърда граница.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна