Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте политическото напрежение в Македония седмица преди референдума за името на страната

| обновено на 23.09.18 в 18:30
Снимка: БГНЕС

Расте политическото напрежение в Македония седмица преди референдума, на който гражданите са призовани да се произнесат по предложението за промяната на името на страната. Опозицията в лицето на партията ВМРО-ДПМНЕ призова премиерът Зоран Заев на обществен дебат по важните в допитването въпроси. 

Седем дни преди референдума е важно хората да знаят истината за конституционните промени и предстоящото им гласуване от парламента след приключването на референдума, обяви лидерът на опозицията Християн Мицковски. На среща със симпатизанти в Охрид той определи договора с Гърция като вреден, защото работи срещу македонските национални интереси.

Подобна позиция зае и президентът Георге Иванов. На среща със свои сънародници в Детройт той заяви, че няма да участва в референдум, който по думите му съдържа идеи, застрашаващи идентичността на страната.

Премиерът Зоран Заев на свой ред увери сънародниците си, че договорът с Гърция няма да навреди на националния интерес и ще е от полза за евроатлантическата интеграция на страната.

Досега в подкрепа на това се обявиха Съединените щати и Европейския съюз и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който във видеобръщение заяви:

"Сега е времето гласовете ви да бъдат чути. Вратата на НАТО е отворена. Затова бъдещето ви е във вашите ръце. Чакаме ви в НАТО."

На 30 септември жителите на Македония са призовани да се произнесат дали са за членство в ЕС и НАТО чрез приемане на договора за името между Македония и Гърция.

С предложението за промяна на името на Република Северна Македония, се върви към приключване на дългогодишния спор с Гърция, която вижда в името Македония претенции към нейна област със същото име.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна