Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на лейбъристите иска предсрочни избори във Великобритания

Джереми Корбин
Снимка: БТА

Във Великобритания лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин заяви, че е готов да подкрепи нов референдум за Брекзит стига партийните членове да пожелаят това. Той обаче предпочита предсрочни общи избори.

В интервю за Би Би Си Джеръми Корбин отбеляза, че той ще приеме каквото и решение за бъде взето по въпроса за втори референдум, което се очаква да бъде основна тема на обсъжданията на започналата днес годишна конференция на Лейбъристката партия.

Нова анкета показва, че 86 процента от членската маса е за това гласоподавателите да се произнесат по крайната сделка за Брекзит, а 90 на сто биха гласували за оставане в ЕС.

Корбин обаче уточни, че предпочита предсрочни избори, които биха позволили на едно лейбъристко правителство да договори бъдещите отношения с ЕС.

Той заяви, че правителството на Тереза Мей не може да постигне сделка: „Правителството проявява слабост, защото гледа в две различни посоки: От една страна иска да постигне търговска сделка със САЩ, от друга страна – някакъв род отношения с ЕС“.

Междувременно министърът за Брекзит Доминик Рааб отрече разпространената информация, че екип на Тереза Мей подготвя тайни планове за извънредни общи избори през ноември.

От канцеларията на премиера излязоха с декларация, в която се казва, че мнозина от опозицията се опитват да пречат на Брекзит на всяка крачка и използват момента за политически цели.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени