Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: Системата на международните отношения е под сериозно напрежение

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

Цялата система на международните отношения в момента е под сериозно напрежение, защото под въпрос е поставен следвоенният световен дневен ред. Това коментира в предаването „Преди всички“ Любомир Кючуков - директор на Института по геополитика и международни отношения преди 73-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН. Според него с най-голям интерес на форума се очаква речта на американския президента Доналд Тръмп.

„Ерозират международните институции и международното право. Тези тенденция е особено очевидна при президента Тръмп. Именно заради това неговата реч се очаква с такова голямо внимание. Той залага изключително на двустранната дипломация, разглежда многостранните формати по скоро през призмата на тяхната полезност за американската външна политика. Има доста съществена промяна от политиката на предишния президент и администрация. Дотолкова, доколкото Тръмп е президент на САЩ, това е политика и на Американската държава в момента. Това е поле за много сериозно вътрешно напрежение, за една политическа борба в рамките на самите Съединени щати. Независимо от това в момента това е американската външна политика. Тръмп разглежда международните институции като инструмент. Точно тази политика на САЩ в последно време предизвиква определени притеснения“.

САЩ по принцип отказват официални двустранни срещи в рамките на Общото събрание, каза Кючуков. Той обясни каква е възможността за среща между премиера Бойко Борисов и американския президент:

„Ще има среща в многостранен формат - „Глобален призив за действие за проблема с наркотиците“. Тръмп е организатор, а България е съорганизатор. Към този призив са се присъединили 124 страни. Очевидно там Тръмп и Борисов ще се засекат на едно място“.

Има ясна приоритетност в международните отношения за участието в сесиите на Общото събрание на ООН - държавен глава, правителствен ръководител, външен министър, подчерта Кючуков.

По думите му за всяка сесия участието би трябвало да се определя чрез съгласуване между институциите: „Когато президентът не може или прецени, че няма да участва, тогава делегацията се води от премиера. Това се отразява и в реда, по който се дава думата - първи говорят държавните ръководители, след това премиерите и накрая външните министри, водещи делегации“.

Според Кючуков в момента има доста несъответствия в посланическите назначения: „Като се започне от политическата квота, която е доста надвишена. Второ - с продължителността на мандатите на посланиците, които бяха доста продължени. Усилията да се приведе дипломатическата служба в съответствие със закона са правилни, още повече че това се отразява пряко върху качеството на българската външна политика“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени