Хамид Реза Азади: Културният диалог е начинът, по който трябва да вървим напред

Снимка: Етнографски музей на открито Етър


В "Етъра“, който е единственият действащ на Балканите Етнографски музей на открито в град Габрово, много държави представиха занаятите си, дори такива, които на международната сцена са в конфликт или водят военни действия. Чрез занаятите България се превръща в място за обмяна на опит и притегателен център за различни култури и занаяти - например държави като Украйна и Русия или Иран и Палестина. Последните дори участват със специални изложби, които могат да бъдат разгледани до 30 септември.

Естония участва за първи път и директорът на Етнографския музей споделя, че са приятно изненадани от голямата площ, на която се намира музея и добре показаните занаяти. Други държави като Сърбия, Полша, Унгария, Латвия са готови да обменят добри практики и да черпят опит от българските занаяти. Занаятчии от ЮАР споделят със задоволство, че тяхната държава насърчава занаятите и подпомага участието им в много форуми на световно ниво.

Директорът на Иранския културен център в България Хамид Реза Азади каза в интервю за предаването "Преди всички":

„Нашето представителство има за цел да покаже иранската култура и съвременната държава Иран на българската публика. Ние смятаме, че опознаването на културите е пътят, по който хората могат да се докоснат до държавите и културите на другите и могат се чувстват по-близки един до друг. Точно това е и идеята и на нашето участие тази година на фестивала в Габрово. Името на изложбата е „Културата – Мост между цивилизациите“ За първи път участвахме миналата година, а тази година сме с по-голям екип и с много повече неща за българската публика. Разбира се, благодарни сме за изложбената площ, която получихме тази година и която е пет пъти по-голяма от миналата. В тази връзка поканихме и двама ирански занаятчии-творци, които да бъдат част от нашата изложба и да представят занаятите на живо пред хората. Разбира се, това наше всеобхаватно участие бе прието положително и от Етнографския музей в Габрово. Ние ще се стараем това наше участие във фестивали да става все по-добро.

Хамид Реза Азади изказа мнение, че когато политическата и икономическата ситуация са стегнати или имат проблеми, тогава културата намира повече място за изява и намира своя път към по-добро представяне.

„Връзките с културата на даден народ – това е вечно и това е, на което ни учи историята. В тази връзка ние нямаме никакви опасения, особено в България, където имаме много допирни точки. Според нас това е начинът, по който трябва да вървим напред – чрез културния диалог“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Още от категорията

Операция „Делириум“

Петербург. Световен конгрес по семиотика. Двама отегчени до смърт и солидно почерпени преводачи решават да внесат свой колорит в научното мероприятие. Барикадирани в преводаческата кабина, те успяват да вдигнат на крак не само конгресния център, но и елитните спецчасти. Убедени, че си имат работа с терористи, последните не жалят сили и средства, за да ги..

обновено на 15.10.18 в 16:53

Премиера на спектакъла “Луда трева“ на Маргарита Младенова в “Сфумато“

Тази вечер в театрална работилница “Сфумато“ е премиерата на “Луда трева“ по текстове на Йордан Радичков, постановката е част от програмата „Ноев ковчег". “Радичков изпреварва времето, в което пише и в тази програма ние се опитваме не само да се върнем към Радичков, а през късния Радичков да погледнем през тези важни негови текстове, за да..

публикувано на 15.10.18 в 15:59

„Прогноза за времето“ – първа самостоятелна изложба на Мария Налбантова

Мария Налбантова е родена през 1990 г. в София. През 2015 г. завършва магистратура в специалност „Илюстрация“ в НХА. През 2012 г. специализира във Факултета за изящни изкуства в Universidad de Granada, Гранада, Испания. Някои от изложбите, в които участва, са: „В състояние на движение“, Societe Generale Експресбанк, София (2017); „Арт старт“, галерия..

публикувано на 15.10.18 в 15:10

Толкова много неща с Петър Чухов

„Толкова много неща“ е името на новата песен на литературната рокгрупа „Латекст“, която ще бъде част от следващия им краткосвирещ албум. „Най-добрите творби са тези, които успяват да събудят определени вътрешни гласове в хората“ – казва поетът Петър Чухов, който е автор и на стихотворението, и на музиката. За енергията на рока, която съживява..

публикувано на 15.10.18 в 14:52
Ирмена Чичикова

Щастлива съм, че кинокариерата ми като сериозна актриса започна с Юра в „Аз съм ти, Адриана“

До 24 октомври продължава четвъртият кино-литературен фестивал "СинеЛибри", обичан от почитателите на книгите и на Осмата муза. Този път мотото е "Любов между редовете". Затова и тази седмица Радиоприемница ще се излъчва от места, където се провежда самия кинофорум. Пръв наш събеседник е актрисата Ирмена Чичикова, която играе една от..

публикувано на 15.10.18 в 14:23
Част от корицата на книгата

Фредрик Бакман за семейните отношения

Новият роман на шведския журналист и писател Фредрик Бакман - „Нещата, които синът ми трябва да знае за света“, ни предлага един ироничен поглед към семейните взаимоотношения - как се ражда обичта между баща и син, как укрепват взаимоотношенията между родител и дете, как децата ни учат да познаваме по-добре себе си и да станем по-добри хора. „Много..

публикувано на 15.10.18 в 13:30
Слава Рачева

Със Слава Рачева от Япония до Силистра, фадрома танцува секси в Хаарлем

Няма човек в България, който да не е чувал за гостенката в Покана за пътуване. Мнозина я разпознават само по гласа. Тя самата се шегува, че често я спират на улицата с „Извинете, ужасно много ми приличате на една артистка. Ужасно, чак не, но наистина приличам на… Слава Рачева“. Точно така! В студиото на Покана за пътуване е Педя човек, лакът брада или..

публикувано на 15.10.18 в 12:15