Хамид Реза Азади: Културният диалог е начинът, по който трябва да вървим напред

1
Снимка: Етнографски музей на открито Етър


В "Етъра“, който е единственият действащ на Балканите Етнографски музей на открито в град Габрово, много държави представиха занаятите си, дори такива, които на международната сцена са в конфликт или водят военни действия. Чрез занаятите България се превръща в място за обмяна на опит и притегателен център за различни култури и занаяти - например държави като Украйна и Русия или Иран и Палестина. Последните дори участват със специални изложби, които могат да бъдат разгледани до 30 септември.

Естония участва за първи път и директорът на Етнографския музей споделя, че са приятно изненадани от голямата площ, на която се намира музея и добре показаните занаяти. Други държави като Сърбия, Полша, Унгария, Латвия са готови да обменят добри практики и да черпят опит от българските занаяти. Занаятчии от ЮАР споделят със задоволство, че тяхната държава насърчава занаятите и подпомага участието им в много форуми на световно ниво.

Директорът на Иранския културен център в България Хамид Реза Азади каза в интервю за предаването "Преди всички":

„Нашето представителство има за цел да покаже иранската култура и съвременната държава Иран на българската публика. Ние смятаме, че опознаването на културите е пътят, по който хората могат да се докоснат до държавите и културите на другите и могат се чувстват по-близки един до друг. Точно това е и идеята и на нашето участие тази година на фестивала в Габрово. Името на изложбата е „Културата – Мост между цивилизациите“ За първи път участвахме миналата година, а тази година сме с по-голям екип и с много повече неща за българската публика. Разбира се, благодарни сме за изложбената площ, която получихме тази година и която е пет пъти по-голяма от миналата. В тази връзка поканихме и двама ирански занаятчии-творци, които да бъдат част от нашата изложба и да представят занаятите на живо пред хората. Разбира се, това наше всеобхаватно участие бе прието положително и от Етнографския музей в Габрово. Ние ще се стараем това наше участие във фестивали да става все по-добро.

Хамид Реза Азади изказа мнение, че когато политическата и икономическата ситуация са стегнати или имат проблеми, тогава културата намира повече място за изява и намира своя път към по-добро представяне.

„Връзките с културата на даден народ – това е вечно и това е, на което ни учи историята. В тази връзка ние нямаме никакви опасения, особено в България, където имаме много допирни точки. Според нас това е начинът, по който трябва да вървим напред – чрез културния диалог“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Галерия

Още от категорията

Иван Стамболов: Ерата "Борисов" ще остане като много интересен период в историята

„Ерата „Борисов“ ще остане като един много интересен период в българската история“. Това заяви в предаването „Нещо повече“ Иван Стамболов – Сула, автор на книгата "Картаген трябва да бъде разрушен", която ще бъде представена на 13 декември в Софийска градска художествена галерия. Изданието представлява сборник с публицистиката му от последните 5..

публикувано на 11.12.18 в 18:02
Софийският международен панаир на книгата започна

„Четири страни - един език“ – откри се Софийският международен панаир на книгата

46-ят Софийски международен панаир на книгата и 6-ят Софийски международен литературен фестивал, бяха открити днес в НДК. Основен организатор е Асоциация „Българска книга“. Панаирът и фестивалът ще продължат до неделя, 16 декември, а този път на фокус ще бъде немскоезичната литература. Сегашното издание на Софийския международен панаир на..

публикувано на 11.12.18 в 17:30

От амеба до тигър или градация на прякорите в подземния свят

Колкото и да се оспорва напоследък, еволюционната теория на Дарвин със сигурност е много полезна за систематизация на изключително разнообразния и ярко колоритен набор от прякори в престъпния свят. Логиката е желязна – едноклетъчно не може да е по-високо в йерархията от зеленчук, от своя страна зеленчукът е подчинен на някой дребен бозайник, дребният..

публикувано на 11.12.18 в 16:55

Евангелие на тревата

„Когато си млад и публикуваш за пръв път, осъзнаваш, че ти предстои дълго пътуване. И броиш първата крачка като нещо, което скоро ще бъде зад гърба ти. Гледаш напред, можеш да си позволиш арогантно и снизходително отношение към началото си. Когато си превалил билото, крачката вече не е първа. Една от последните е. И има огромно значение,..

публикувано на 11.12.18 в 16:40
Костадин Николов в студиото на

Пътят към планината е път към себе си

В Международния ден на планините, който се отбелязва от 2003 г. и цели устойчивото развитие на планинските региони, се срещаме с пътешественика и разказвач Костадин Николов. Първата планинска дестинация, към която ни отвежда събеседникът в „Нашият ден“ са Родопите, които опознава още от дете, защото израства във Велинград. Именно от родния си град на 20..

публикувано на 11.12.18 в 16:26

Години любов. Невена Коканова

Биографична книга с това заглавие излиза в навечерието на 80-годишнината на Невена Коканова. Премиерата е на 12 декември от 19.00 ч.в клуб „Перото”. Авторът Георги Тошев пише: „Невена беше обичана и ще продължава да бъде обичана. Жена и актриса. Тя е от малцината в съвременното ни изкуство със статут на истинска звезда. Извоюва си го сама. Напук на..

публикувано на 11.12.18 в 15:07
Илияна Йотова на откриването на Международния панаир на книгата и на Софийския международен литературен фестивал.

Илияна Йотова: Повече отвсякога имаме неутолима жажда към книгата

46-ото издание на Международния панаир на книгата и 6-ият Софийски международен литературен фестивал започнаха в София. Тази година акцент е немскоезичната литература. Вицепрезидентът Илияна Йотова откри изложението: "Езикът не знае граници. Книгата е онази, която създава и ражда личностите, създава идентичност на народите и на нашите..

публикувано на 11.12.18 в 14:31