Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамид Реза Азади: Културният диалог е начинът, по който трябва да вървим напред

2
Снимка: Етнографски музей на открито Етър


В "Етъра“, който е единственият действащ на Балканите Етнографски музей на открито в град Габрово, много държави представиха занаятите си, дори такива, които на международната сцена са в конфликт или водят военни действия. Чрез занаятите България се превръща в място за обмяна на опит и притегателен център за различни култури и занаяти - например държави като Украйна и Русия или Иран и Палестина. Последните дори участват със специални изложби, които могат да бъдат разгледани до 30 септември.

Естония участва за първи път и директорът на Етнографския музей споделя, че са приятно изненадани от голямата площ, на която се намира музея и добре показаните занаяти. Други държави като Сърбия, Полша, Унгария, Латвия са готови да обменят добри практики и да черпят опит от българските занаяти. Занаятчии от ЮАР споделят със задоволство, че тяхната държава насърчава занаятите и подпомага участието им в много форуми на световно ниво.

Директорът на Иранския културен център в България Хамид Реза Азади каза в интервю за предаването "Преди всички":

„Нашето представителство има за цел да покаже иранската култура и съвременната държава Иран на българската публика. Ние смятаме, че опознаването на културите е пътят, по който хората могат да се докоснат до държавите и културите на другите и могат се чувстват по-близки един до друг. Точно това е и идеята и на нашето участие тази година на фестивала в Габрово. Името на изложбата е „Културата – Мост между цивилизациите“ За първи път участвахме миналата година, а тази година сме с по-голям екип и с много повече неща за българската публика. Разбира се, благодарни сме за изложбената площ, която получихме тази година и която е пет пъти по-голяма от миналата. В тази връзка поканихме и двама ирански занаятчии-творци, които да бъдат част от нашата изложба и да представят занаятите на живо пред хората. Разбира се, това наше всеобхаватно участие бе прието положително и от Етнографския музей в Габрово. Ние ще се стараем това наше участие във фестивали да става все по-добро.

Хамид Реза Азади изказа мнение, че когато политическата и икономическата ситуация са стегнати или имат проблеми, тогава културата намира повече място за изява и намира своя път към по-добро представяне.

„Връзките с културата на даден народ – това е вечно и това е, на което ни учи историята. В тази връзка ние нямаме никакви опасения, особено в България, където имаме много допирни точки. Според нас това е начинът, по който трябва да вървим напред – чрез културния диалог“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна