Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът свиква обществена дискусия за проблемите при изготвянето на сметките за вода

| обновено на 25.09.18 в 10:14
Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Заради множество жалби от потребители на ВиК услуги омбудсманът Мая Манолова свиква обществена дискусия за проблемите при изготвянето на сметките за вода и включения в тях разход "общо потребление" в сгради етажна собственост.

На форума, на който са поканени представители на държавни институции и неправителствени организации, ще се обсъжда наредбата, която определя реда и условията за присъединяване на потребители към ВиК услуги и ползването им.

Сега действа разпоредба от 2004 година и има все повече оплаквания от  пропорционалното начисляване. Според инж. Иван Иванов, председател на Асоциацията по водите, надделява мнението, че този разход трябва да се разпределя по равно, но това ще доведе до по-високи сметки за тези, които сега плащат по-малко.

"Алтернативата на този проблем е дистанционното отчитане. Тези разлики много често, да не казвам винаги, когато те са големи, те се получават от това, че първо има апартаменти, които не предоставят достъп, за да се размери реално консумацията. Има такива, които нямат водомери, тоест там нямаме точност на измерване на консумацията и също има и този ефект от точността на самите измервателни устройства. Тези, които са по апартаментите, са с малко по-ниска точност, отколкото този, който е на вход на етажната собственост".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени