Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Между 2 и 10% е поскъпването на водата в плановете на операторите за 5 години

Снимка: БНР



Омбудсманът Мая Манолова организира днес широка обществена дискусия по проблемите на гражданите при формирането на сметките за вода. Поводът - все повече жалби от потребителите на ВиК, свързани с начисляването на разход за общо потребление в сградите на етажната собственост. Поканени са представители на министерства и държавни агенции, експерти и много граждани. Освен това регионалното министерство пусна за обществено обсъждане нова наредба, която предвижда изключително тежки санкции при кражба на вода и също така сметката за потреблението в общите части да се разпределя поравно.

Какво означава това за изрядните платци и за неизрядните, с колко и кои сметки за вода ще скочат и трябваше ли да се променя сегашното пропорционално разпределение на фактурата за общи части в сградата - по тези въпроси изрази експертно мнение в "Преди всички" инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите.

"Аз съм привърженик на пропорционалното разпределение, но надделяха мненията за разпределение по равно. Дискусията по въпроса продължава. Много често разликите се получават от това, че някои апартаменти не предоставят достъп, други нямат водомери, дължат се също на разликите в точността на измерването на различните уреди. Етажната собственост би трябвало да бъде малко по-ангажирана. Възникването на големи разлики идва и от предумишлено манипулиране на водомерите. Досегашната наредба даваше възможност за проверка", отбеляза Иван Иванов.

"Тези, които не обитават или не предоставят достъп и са декларирали, че нямат потребление, вече ще получават сметка. Ще бъдат принудени да дават по-голяма възможност за отчетност. Трябва да има контрол върху измервателните устройства, поне веднъж годишно да се дава достъп", подчерта инж. Иванов.

На въпрос за поскъпване на водата той отговори, че от 28 ВиК оператори половината са заложили поскъпване в петгодишния бизнес план между 2 и 10 процента.

"Опасявам се, че забавянето на приемането на останалите планове ще доведе до още по-голямо поскъпване. Те трябва да предвиждат не само инвестиции, но и заплати на служителите си", добави председателят на Асоциацията по водите. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна