Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежди за подобряване на отношенията със САЩ допринасят за поскъпване на турската лира

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската лира поскъпва за втора поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите разчитат на отслабване на напрежението между Вашингтон и Анкара.

Повод за този оптимизъм даде изявление в понеделник на американския държавен секретар Майк Помпео, че той очаква през тази седмица да се проведат разговори с официални турски представители, които могат да допринесат скоро време за освобождаването на задържания в Турция пастор Андрю Брънсън.

В началото на европейската търговия във вторник щатският долар се понижава с 0,63% към 6,1100 турски лира, а еврото - с 0,55% към 7,1800, след като коментарите на Помпео от понеделник доведоха до рязко поскъпване на лирата към едноседмични върхове съответно около 6,0355 спрямо долара и около 7,1185 спрямо еврото.

                                                                              Графики долар / турска лира        и        евро / турска лира

Снимка

От началото на годината турската лира се обезцени с близо 40% спрямо щатския долара с оглед на инвеститорски опасения относно влиянието на президента на страната Реджеп Ердоган върху паричната и лихвена политика, провеждана от Турската централна банка.

Последвалият дипломатическия скандал между Вашингтон и Анкара относно задържането от турските власти на американския пастор Андрю Брънсън оказа допълнителен натиск върху местната валута.

През август президентът на САЩ Доналд Тръмп пък въведе допълнителни мита върху вноса на турски стоки във връзка с обвиненията срещу Брънсън за тероризъм, като властите в Анкара отговориха по подобен начин, повишавайки митническите тарифи за вноса на някои американски стоки.

Всички това доведе през миналия месец до драматична обезценка на турската лира към рекордни дъна около 7,1500 за един долар и около 8,0850 за едно евро. Последва париране на част от тези загуби, след като Турската централна банка предприе серия от мерки в подкрепа на местната валута, включително и решението ѝ да повиши основната си лихва с цели 6,25%.

Трябва да се има предвид, че през настоящата седмица Реджеп Ердоган е на посещение в САЩ за годишната среща на ООН. В тази връзка държавният секретар Марк Помпео заяви, че през следващите дни той очаква да бъдат проведени разговори с турските официални власти, на които да се обсъди и съдбата на пастор Андрю Брънсън.

Междувременно говорителят на турския президент - Ибрахим Калин, посочи пред репортери в Ню Йорк, че на 12-и октомври съдебните органи в страната ще вземат решение относно съдбата на Брънсън и призова всички да спазват решението на съда.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна