Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските оторизирани власти настояват Дойче банк да предприеме мерки срещу прането на пари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В опит да се предотврати прането на пари и финансирането на тероризма, германският банков регулатори BaFin разпореди на Дойче банк да предприеме подходящи вътрешни предпазни мерки и да спази общите задължения за надлежна проверка, съобщава финансовата агенция dpa-AFX.

Федералният орган за финансов надзор в Германия назначи специален представител за наблюдение изпълнението на наредените от BaFin мерки.

Дойче банк заяви, че е съгласна с BaFin, че трябва да подобри процесите си, за да идентифицира своите клиенти по подходящ начин. "Ние сме силно ангажирани да работим с банковия регулатор в посока на подходящи практики за идентифициране на нашите клиенти", посочи голяма германска банка.

Препоръките идват в момент, когато набира все по-голям скорост скандалът с Danske Bank относно прането на пари. По-рано този месец шефът на датската банка подаде оставка, като в същото време стана ясно, че и британските оторизирани органи са започнали разследване по подозрение за използването на регистрирани в Обединеното кралство дружества за пране на пари посредством Danske Bank.

Междувременно кредитната агенция DBRS заяви във вторник, че отслабването на инвеститорското доверие в най-голямата датска банка във връзка с обвиненията за пране на пари през естонския ѝ клон може да навреди на нейния кредитен рейтинг.

"DBRS очаква Danske Bank да отнесе голяма глоба, като се има предвид продължителният период от време и много високата прогнозна сума от пари, трансферирани от нерезидентни портфолия в клона на банката в Естония", се посочва в изявление на рейтинговата агенция, цитирано от Ройтерс.

"Съществената глоба, особено ако е съпроводена от отслабване на доверието на инвеститорите, може да доведе до натиск в посока намаляване на кредитния рейтинг", кредитната агенция.

Трябва да се има предвид, че понастоящем дългосрочният рейтинг на DBRS за Danske Bank е на ниво "А".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна