Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на петролните цени до 4-годишни върхове, след като ОПЕК и Русия отказаха да увеличат добивите

Петролните фючърси поскъпват за втора поредна сесия на търговия, достигайки нови 4-годишни ценови върхове, след като ОПЕК и негови ключови съюзници като Русия не пожелаха да увеличат производството, за да компенсират очакваният недостиг на пазара на черното злато, който може да възникне след влизащите на 4-ти ноември в сила санкции на САЩ спрямо иранския износ на петрол.

На очакваната с голям интерес среща през миналия уикенд на основните производители, известни като "ОПЕК+", не се стигна до решение за повишаване на добивите въпреки отправените призиви в тази посока от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Това доведе до драстично поскъпване на петролните фючърси по време на търговията в понеделник, като фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през ноември се повишиха с 1,8% към 72,10 долара за барел, а аналогичните фючърси на петрола сорт брент - с цели 3,1% към 81,20 долара за барел.

                                                                                                       Графика на фючърсите на петрола сорт брент

Снимка

Възходящото ценово движение остава в сила и по време на търговията във вторник, като фючърсите на петрола брент поскъпват с нови 1,1% към 82,20 долара за барел, достигайки най-високо ниво от ноември 2014-а година насам. Фючърсите на американския лек суров петрол пък нарастват с 0,7% към 72,42 долара, отправяйки поглед към вчерашния 4-годишен връх около 72,74 долара (най-високо ниво от ноември 2014-а година).

Трябва да се има предвид, че още преди да влезе официално в сила вторият кръг от санкции на Вашингтон спрямо Техеран, иранският износ на петрол се понижи с около 500 хил. барела, според данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Мнозина анализатори очакват, че влизащите в сила на 4-ти ноември нови санкции ще доведат до намаляване на предлагането на петрол на световните пазари с между 1 милион и 1,5 милиона барела дневно.

Това дава основание на редица от тях да прогнозират, че петролните цени могат в скоро време ударят 90 долара за барел и дори да тества ключовата психологическа бариера от 100 долара.

Bank of America Merrill Lynch пък повиши своите прогнози за осреднените цени на петрола сорт брент за 2019-а година до 80 долара за барел от досегашна оценка за 75 долара и на американския лек суров петрол с 2 долара до 71 долара за барел.

Morgan Stanley пък потвърди прогнозата си, че в близките месеци цената на петрола брент ще удари 85 долара за барел и може да продължиа да нараства до 105 долара за барел към 2020-а година.

И според главния икономист на банката HSBC - Пол Блоксам петролът може лесно да поскъпне към 100 долара за барел, но на този етап очаква средна цена от 85 долара за барел към 2020-а година.

В същото време обаче компанията British Petroleum посочи, че рязкото поскъпване в резултат на намаляване на предлагането на петрол от страна на Иран вероятно няма да бъде устойчива тенденция с оглед на негативното влияние върху потреблението от търговската война между САЩ и Китай. От британският енергиен гигант смятат, че участниците на петролните пазари все още не са калкулирали този негативен ефект върху цени на черното злато.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени