Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гимнастика и танци за бебета и възрастни с млад дух

БНР Новини
Вероника де Буур

„Всички ние танцуваме. Потропваме с крак, барабаним с пръсти и се движим ритмично, когато чуваме музика. Танцът е нещо естествено, което ни идва отвътре. Затова танцувайте!“ – приканва Вероника де Буур.

От най-ранна детска възраст Вероника се занимава с източни практики и бойни изкуства. Като ученичка тренира състезателни танци и модерен балет, а по-късно се запознава с ориенталските и африканските танци. И цялото това богатство от стилове, течения и техники с неповторим ентусиазъм и неизчерпаема енергия предава на дамите и господата от третата възраст.



Тази идея я имам от доста време
– споделя Вероника. – Защото наблюдавам как възрастните хора в България много често си стоят само вкъщи, а когато са навън – седят по пейките и обикновено разговорите им се въртят около болести и други тривиални неща, сякаш животът е свършил за тях и нищо ново не ги очаква. А на мен ми се щеше да направя нещо, с което да подпомогна възрастните да се забавляват, да се раздвижат.

Занятията на групата започват със загряващи упражнения на базата на бойните изкуства Тайдзи цюан и Ци гун – кръгови движения за раздвижване на ставите и сухожилията. Работи се също така за равновесие, стойка, ритъм, както и за баланс между лявата и дясната половина на мозъка, за да се поддържа той в добро здраве. А през втората част „учениците“ разучават отделен танц – латиноамериканските румба, ча-ча-ча, джайв, салса, стандартните валс, танго, фокстрот, а също така африкански и ориенталски танци. Що се отнася до възрастта:

Аз се съобразявам с възможностите на всеки един индивидуален участник. Имала съм жена на 86 години, друга с болест на Паркинсон на 73 години, сега имам участници на 76 години, но повечето са около 60-те, скоро пенсионирани – разказва Вероника. – Все още, за съжаление, господата не са се появили, но много се надявам и каня всички господа, които искат да се раздвижат, да дойдат, имаме прекрасни и интересни дами, с които да направим танцови двойки.

Снимка
Чакайки дете, Вероника открива, че между бойните изкуства, йогата за бременни и ориенталските и африканските танци има много общо. Разработва цялостен комплекс от упражнения, който е в основата на другите занятия, които води – по възстановителна гимнастика и танци за бременни и майки с бебета.

Снимка
Бебето, докато е на танците с мама, слуша. Всеки час е посветен на някакъв танц и през цялото време звучи определена музика. Така запознаваме бебето от самото начало с различни видове ритми, музика, и докато наблюдава как майката се движи и забавлява, бебето започва да имитира. Имам деца, които са пролазили по време на танците. Музиката е особено полезна, особено за малчуганите до 1 годинка, тъй като чрез музиката и движението мозъкът получава стимулация да се развива
– обяснява Вероника, която също така обучава родители по популярния метод на д-р Харви Карп и е председател на Сдружение „Бебе и дете“, занимаващо се с детската безопасност.

Каква е ползата за майките и бременните жени?

Те получават удоволствие, ендорфини, забавляват се, но ние също така работим по възстановяване на тялото след раждането, т. е., по цялостното заздравяване и възстановяване на мускулите, сухожилията и ставите при жената. Специално съм вложила доста упражнения, свързани с кръста и гръбначния стълб, които са доста натоварени по време на бременността, уточнява Вероника де Буур.

Снимки: личен архив

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени