Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антониу Гутериш: Светът страда от дефицит на доверие

Антониу Гутериш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Светът страда от тежка форма на разстройство, свързано с дефицит на доверие". Това заяви в речта си пред сесията на Общото събрание на ООН генералният секретер на световната организация Антониу Гутериш:

“Хората се чувстват разтревожени и несигурни и доверието е на предела си – доверието в националните институции, доверието между държавите, доверието в световния ред на основата на определени правила. Гражданите в отделните държави губят вяра в политическата класа, поляризацията се увеличава, а популизмът става все по-популярен. Сътрудничеството между страните е по-малко сигурно и по-трудно“.

Гутериш призова световните лидери да подновят ангажиментите си за световен ред на базиран на конкретни правила, като ООН бъде поставена в центъра, за да се справи с "значителните заплахи, пред които са изправни човечеството и планетата". Според него няма друг начин да се продължи напред освен с общи действия.

Генералният секретар на световната организация предупреди и че климатичните промени трябва да се превърнат в спешен приоритет. Според него, ако през следващите две години не бъдат предприети конкретни усилия за намаляване на парниковите газове, светът рискува да се изправи пред неконтролируеми изменения на климата, предаде Ройтерс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени