Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия отхвърли обвиненията, че е финансирала нападението срещу парада в Ахваз

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Саудитска Арабия отрече да има нещо общо със стрелеца, който уби 25 души на военен парад в югозападния ирански град Ахваз в събота, предаде Ройтерс.

Върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей каза в понеделник, че нападателите са били финансирани от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства и се зарече, че Ислямската република "сурово ще накаже" онези, които стоят зад нападението. Заместник-командващият на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция обвини също САЩ и Израел в съучастие и заяви, че те трябва да очакват унищожителен отговор.

Заклетите врагове Саудитска Арабия и Иран, които са петролни свръхсили, водят борба за влияние в Близкия изток, подкрепяйки различни страни в конфликтите в Сирия, Йемен, Ирак и Ливан. В събота въоръжен нападател стреля по зрителските трибуни на военен парад в Ахваз, където се бяха събрали представители на държавния елит, за да наблюдават годишния парад, отбелязващ началото на Иранско-иракската война от 1980-1988 г.

Американският министър на отбраната Джеймс Матис омаловажи заплахите на Иран, а преди това висш представител на Обединените арабски емирства отхвърли обвиненията


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени