Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Вестник 24 часа пише за предложението на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов за налагане от държавата на таван на печалбата за хляб и още 9 основни храни. Целта е поскъпването на газа да не се отрази на социалната кошница с основни продукти като хляб, кисело и прясно млеко, сирене, масло, кашкавал, пилешко и свинско месо и други. Реакциите на властта и опозицията са разнопосочни. Бизнесът не отхвърли идеята, но предупреди, че тя може да е в разрез с европейското законодателство, уточнява изданието.

"Да се въведат по-високи данъци върху капитала и хората с високи доходи, предлагат в доклад от Световната банка", информира Труд. Наред с това трябва да се предложат по-добри социални услуги като целта е да се намали неравенството между хората, породено от новите технологии. Изданието допълва, че България е на първо място в ЕС по неравенство на доходите, а хазната губи между 1 и 2 милиарда лева годишно от невнесени осигуровки.

"Сметките за парно с 23% нагоре", пише Стандарт. Изданието уточнява, че между 10 и 23 на сто по-високи сметки за парно ще плащаме тази зима в сравнение с миналата. Увеличението идва заради поредния скок на природния газ. Тарифите ще се повишат между 2 и 9% от 1 октомври. На практика обаче потребителите ще усетят значително по-голям скок, тъй като цените вече бяха повишени средно със 7 на сто от 1 юли и с натрупването сметките в някои градове ще са с до 23% по-високи. Токът обаче ще запази цената си. Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов не изключва нов скок на цените от 1 януари, допълва Стандарт.

„БСП иска увеличение на броя на семействата, които получават помощи за отопление, от 204 хил. души на 400 000 хиляди заради очаквания ценови шок", съобщава Дума.  Числото е получено според световния критерий за енергийно беден, според който всеки, който използва повече от 10% от доходите си за енергия, попада в тази категория, обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Няма надежда таванът на пенсиите скоро да падне за всички", пише Сега. Изданието обяснява, че министрите на финансите и на труда Владислав Горанов и Бисер Петков не оставиха никакъв шанс таванът на всички пенсии да падне в близко бъдеще. Те са против заради несъвършенствата на осигурителната система, уточнява Сега.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна