Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моли Малоун

БНР Новини
Статуята на Моли Малоун в Дъблин.
Снимка: en.wikipedia.org

В град Дъблин, на „Графтън стрийт“, се издига бронзова статуя на млада жена, облечена в рокля с голямо деколте, която бута количка на две колела, с кошници с риба по нея. Тя е героинята на една от най-популярните ирландски песни, превърнала се в един от неофициалните символи на Ирландия.
Песента разказва трагичната история на красивата Моли, която продава стриди и миди по улиците на града. Младата жена е наследила занятието си от своите родители, но умира млада след като се разболява от треска.
Счита се, че името на героинята може би е съкратено от Маргарет или Мария, на което Моли, подобно на Мери, е разпространеното обръщение. Казват, че скулптурата е поставена на ъгъла на „Графтън стрийт“ и „Съфолк стрийт“, защото Моли е била кръстена в църквата, която се намира наблизо.
Прието е, че Моли е починала на 13 юни 1699 година, поради което този ден е обявен за Ден на Моли Малоун на 300-годишнината от смъртта й. Свързана силно с Дъблин, Моли Малоун продължава да обикаля като призрак улиците на града, така, както се пее в песента.
За първи път песента за Моли Малоун е записана през 1876 година. Включена е в бостънски сборник – „Песни от английски и немски университети“. В основата й стои ирландска народна песен, но в същото време, като текст и музика, изследователите я свързват с викторианския стил на 19 век.
Песента за Моли Малоун можете да чуете в четвъртък, 27 септември, в поредния епизод на „История на изкуството за деца“ от 17 часа по програма „Христо Ботев“ на БНР.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени