Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Из дебрите на руско-турските войни с Александър Стоянов

Александър Стоянов
Снимка: БНР

Тривековното противоборство между Турция и Русия е обект на мащабно академично изследване на д-р Александър Стоянов, посветено на руско-турските войни. Той анализира 11 конфликта в продължение на 310 години. 

Сто и четиридесет години след края на Руско-турската война от 1877-1878 г. темата за противопоставянето на двете империи – Руската и Османската, продължава да заема централно място в съзнанието на българите, но войната, която ние определяме като "освободителна", е всъщност последният самостоятелен конфликт между двете източни монархии. След това, по време на Първата световна война двете империи отново застават една срещу друга като част от Антантата и Централните сили. И докато противопоставянето на Русия и Османската империя през XIX в. е сравнително добре познато на читателите в България, зараждането на това противоборство продължава да стои встрани от основния фокус на историческите изследвания. 

"Идеята на книгата всъщност е да постави тези 11 войни в един голям исторически паралел и да се очертаят тези свързващи процеси между тях. Когато става въпрос за противопоставяне на две такива големи държави, е ясно, че нещата никога не са прости - те са изключително сложни от дипломатическа, икономическа от военна гледна точка, но процесите между различните войни категорично са свързани в една логична последователност. Докато самите войни, разбира се, могат спокойно да бъдат изучавани поотделно, те трябва винаги да бъдат взимани предвид като една непрекъсната цялост, която продължава от 16 век до 20 век, защото участието на Русия и на Османската империя в Първата световна война е свързано с тези войни", обясни авторът в предаването "Хоризонт до обед".

Александър Стоянов завършва НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ с профил „История“. Продължава образованието си в СУ „Св. Климент Охридски", където следва специалност „История“. Защитил е магистърска степен по история на европейската експанзия и глобализация в Лайденския университет в Нидерландия. Докторант е в Лайденския университет. Създател и главен редактор на списание „Военна история”.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени