Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи срещу забраната за лов на дива свиня се канят да блокират ферибота Никопол-Турну Мъгуреле

| обновено на 26.09.18 в 15:17
Фериботът Никопол-Турну Мъгуреле
Снимка: БГНЕС

Мирен протест с неефективни действия провеждат ловци в Никопол при ферибота Никопол-Турну Мъгуреле. Те настояват да няма ограничения за групово ловуване на дивя свиня.

Това е вторият протест  а ловци от региона срещу проектозаповед на земеделското министерство за забрана на групов лов на дива свиня, мотивирано  като мярка за недопускане на болестта африканска чума по свинете. Красимир Халов, председател на Управителния съвет на ловно-рибарско сдружение "Никопол" заяви:

"Обявихме неефективни действия - само присъствие. Ако не бъдем чути и няма заповед за излизане на лов, в събота ще бъдем блокирали вече фериботния комплекс. В момента се пуска една проектозаповед, без да е изпратена до нас. Пусната е тихомълком и ние сме спрени от правото да ловуваме. Не виждаме изобщо ефект от цялата работа - тази дива свиня не трябва да бъде допусната да влезе в България, а в същото време те ни спират да ловуваме точно там, откъдето тя влиза".

Ловците от Никопол  ще  блокират ферибота Никопол-Турну Мъгуреле и в първия ден от ловния сезон- 29 септември. 

“На 29-и блокираме ферибота от 10.00 до 13.00. В момента нищо не се случва. Това, което е обявено като проектозаповед на министъра, си стои. От понеделник нататък, предполагам, по думите, които се говориха, че блокираме ферибота за постоянно, докато няма промяна в заповедта на министъра или докато не дойдат експерти и специалисти тук да ни убедят, че мерките, които взимат, са правилни“, съобщи още Красимир Халов. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени