Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича срокът за номиниране на конституционен съдия от парламентарните групи

Снимка: БГНЕС
В 18 часа днес изтича срокът за номиниране на конституционен съдия от парламентарните групи.

"За първи път се събират такова количество съдии, които ще бъдат подменени - един от парламентарната квота, двама от съдебната квота и един - от президентската", отбеляза в коментар за "12+3" журналистът от "Хоризонт" Силвия Великова.

"Засега единственото име, което знаем, е на Красимир Влахов. Но дори тази кандидатура не е официално внесена, т.е. не е публична. От интервюта за БНР в неделя тръгнаха и двете потенциални имена, които се очакваше да бъдат номинирани. Янаки Стоилов - бивш депутат, преподавател по конституционно право, чиято номинация депутатът Георги Свиленски мотивира в "Неделя 150". По-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че Стоилов е оттеглил кандидатурата си", припомни Великова.

"Много рядко се случва да се издига съдия от политическа формация. Последният път това се случи с Венета Марковска. Тя беше бламирана. Не разбрахме как точно беше номиниран сега Красимир Влахов", добави Великова.

"Спряганите имена от съдиите са Георги Колев и Павлина Панова. Имаше и спекулации за Лозан Панов. Не е ясно как един човек бива номиниран", подчерта Силвия Великова и допълни, че новите конституционни съдии трябва да положат клетва през ноември.

Целия коментар чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени