Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Марков:

Референдумът в Македония е тест за готовността за промяна

Георги Марков

"Референдумът в Македония ще бъде тест за готовността на хората за промяна", каза журналистът Георги Марков в коментар по темата в предаването "12+3". Георги Марков от години следи събитията на Балканите. Марков е редактор и водещ на предаването за международна политика "Събота 150".

"Залогът тук е евроатлантическата интеграция. Без "Да" в неделя няма да има нито членство в НАТО, нито предприсъединителен процес за ЕС", каза още Георги Марков, който ще бъде специален пратеник на БНР за референдума в Македония.

Преди допитването на 30 септември политиците в Македония активизираха усилията си, за да изложат своите виждания за предстоящото допитване.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която не участва в официалната кампания за референдума и призовава за гласуване по съвест, отправи апел към премиера Зоран Заев за обществен дебат, който трябва да отговори най-вече на въпросите за конституционните промени и гласуването им от парламента на по-късен етап.

Пред симпатизанти в Охрид лидерът на опозицията Християн Мицкоски отново се обяви срещу договора с Гърция. Като съдържащ идеи, застрашаващи националния интерес определи референдума и президентът Георге Иванов и обяви, че няма да участва в гласуването в неделя.

Премиерът Зоран Заев увери сънародниците си, че договорът с Гърция няма да навреди на националния интерес и ще бъде от полза за евроатлантическата интеграция на Македония.

В подкрепа на тази позиция се обявиха Европейският съюз, Съединените щати и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Във видеообръщение той заяви, че договорът между Атина и Скопие, с който се върви към приключване на дългогодишния спор за името с Гърция, се открива възможността за равноправно членство на Македония в международната общност, включително и в НАТО.

Още по темата чуйте в коментара на Георги Марков в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени