Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драгомир Шопов празнува юбилей във Военния клуб



На 27 септември във Военния клуб в София поетът и публицистът Драгомир Шопов ще отбележи своя юбилей сред приятели и почитатели. В последната година към своите трийсетина книги той добави още две – „Път като надежда бял“, избрана поезия и „Посоката на българското време“, публицистика (изд. "Лексикон").

В предаването „Графити по въздуха“ писателят обясни, че най-голямата заплаха за националната ни духовност се крие в най-горните етажи на властта, където шестват посредствеността, примитивизмът и безкултурието. "Трябва да се даде възможност интелигенцията да покаже това, което е, а не да стои притисната в ъгъла на живота. От този ъгъл изпълзяха много мизерии. Интелигенцията е там, притисната незаслужено и съвсем безотговорно. Има какво да се постигне, ако хората са по-образовани", заяви Шопов.

Той припомни за голямото си приятелство с писателя Николай Хайтов. "Когато избираха Николай Хайтов за академик, той каза: "Пак ще разлая кучетата". Това беше така, защото той беше безкомпромисен, честен и те не го долюбваха. Той казваше:„Една злокачествена, зловонна яма няма да се оправи, като се парфюмира, а като се махне зловонието от нея, като се изтръгне от нея“. Нека да не парфюмираме, да не мажем, както навремето дамите са си слагали много пудра, за да не се види какво е лицето им, нека казваме нещата точно както са. Има над нас една сила, която бди, която знае всичко, и никога не прощава на подлеците и на отцеругателите", добави писателят.

Драгомир Шопов е носител и на редица награди, като наградата „Владимир Башев“ за най-добра първа книга, награда „Златна звезда“ за песента „Дъга“, отличена на Международния конкурс за детска песен в Болоня, Италия.

Чуйте цялото интервю на Светлана Дичева с Драгомир Шопов в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени