Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските лейбъристи с радикален план за преустройство на Великобритания

Джеръми Корбин на годишната конференция на лейбъристите в Ливърпул.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лейбъристите са готови с радикален план за преустройство и преобразяване на Великобритания. С това послание на лидера Джеръми Корбин завърши годишната конференция на британската Лейбъристка партия. В речта си той повтори вече казаното през седмицата, че Тереза Мей не може да разчита на подкрепа на нейния план за Брекзит. Лейбъристите са готови да подкрепят втори референдум за Брекзит, но са готови и за нови избори.

„Моля, приветсвайте лидера на Лейбъристката партия и следващ премиер на Великобритания – Джеръми Корбин!“. Така бе обявена речта на Корбин при закриването на конференцията на Лейбъристката партия. В тази реч той призова за фундаментална промяна в посоката на британската икономика и се закани да сложи край на „този тип капитализъм, в който се проповядва, че алчността е благодетел“.

Конференицията като цяло бе доминирана от въпросите, свързани с Брекзит. От трибуната Корбин заяви, че лейбъристите няма да подкрепят сегашния план на Мей за Брекзит, но ѝ отправи следното предложение:

„Ако сключите споразумение, което включва митническия съюз и липса на твърда граница в Ирландия, ако защитите работните места, правото на хората на труд и стандартите за опазване на околната среда, то ние ще подкрепим такава разумна сделка. Сделка, която ще бъде подкрепена от повечето бизнеси по света и профсъюзите. Но ако не можете да договорите тази сделка, тогава трябва да отстъпите мястото на партия, която може и ще сключи такова споразумение“.

Лейбъристката партия си има своите проблеми, що се отнася до единството по редица въпроси, включително и Брекзит, но политическите наблюдатели на Острова дадоха висока оценка на речта на Корбин. И то поради една основна причина: въпреки че може би клони доста вляво за британския политически пейзаж Корбин е човек, който за разлика от мнозинството други политици, вярва в това, което казва, а това се харесва на хората. Те дори го определят като уникален тип политик в сегашния политически хаос. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна