Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лейбъристите ще гласуват против плана на Мей за Брекзит

Снимка: Архив

Британската опозиционна Лейбъристка партия ще гласува против плана на премиера Тереза Мей за постигане на споразумение с Европейския съюз за Брекзит. И ако тя не излезе с нов, ще направи всичко възможно да предизвика предсрочни избори, предаде Ройтерс.

Това заяви лидерът на лейбъристите Джереми Корбин в края на годишната партийна конференция в Ливърпул:

“Лейбъристката партия ще гласува против плана "Чекърс" или каквото е останало от него. Неприемливо е да изпаднем от Европа без споразумение. Това ще е национално бедствие. Затова ако парламентът отхвърли споразумението на торите или правителството въобще се провали да постигне такова, ние ще настояваме за парламентарни избори", заяви Корбин.

Корбин допълни, че в случай, че консерваторите не се вслушат, лейбъристите ще настояват за втори референдум за излизане или оставане в Европейския съюз.

Срещу подписания през лятото план "Чекърс" са и голяма част от депутатите от Консервативната партия. Тереза Мей обаче е категорична, че ще следва само него. В Ню Йорк, където е за годишната сесия на Общото събрание на ООН, тя заяви, че предсрочни избори в този момент биха били контрапродуктивни.

Правителството на Мей има едва 13 гласа мнозинство в 650-членната Камара на общините. Бунтовниците сред торите, които могат да гласуват срещу "Чекърс", са около 80.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна