Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти от Europa Nostra планират посещение днес на паметника на Бузлуджа

Снимка: БГНЕС

Експерти от водещата неправителствена организация за опазване на културното наследство в Европа Europa Nostra планират посещение днес на паметника на Бузлуджа.

През март служители от организацията и от Института на Европейската инвестиционна банка посетиха дом-паметника на БКП, който е сред 7-те най-застрашени обекти на културното наследство.

Специалисти от организацията, чийто почетен председател е оперната легенда Пласидо Доминго, ще влязат в "чинията", за да видят актуалното ѝ състояние. До момента от Europa Nostra имат впечатления само от снимки. Екипът, воден от българката архитект Дора Иванова, сега ще прецени на място степента на опасност и ще предостави съвети.

Техническо обследване на дом-паметника на Бузлуджа никога не е правено, уточни областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

"А сега ще очакваме експертите да дадат своето мнение, от там нататък ще продължим да работим в посока да съхраним нещо, което така или иначе ни е даденост и, което вече е оценено не само от европейска страна. Там ежедневно идват десетки, особено в летните месеци, когато времето е по-благосклонно, въпреки че обектът вече се охранява..".

Заради нарастващия туристически интерес към обекта на Бузлуджа изцяло са подновени указателните табели.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна