Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови имена, неизпълнявани произведения и българска класика в новия сезон на радиосимфониците

БНР Новини

Тази година Симфоничният оркестър на БНР отбелязва седем десетилетия от създаването си. Седемдесет са и творческите сезони, ако броим и този, който започва на 28 септември, с концерт в столичната зала „България“. Какво включва програмата, с която радиосимфониците поставят начало на новата поредица от значими музикални събития, научаваме от главния диригент Марк Кадин.

Откриваме нашия празничен сезон с музиката на българката Добринка Табакова – значимо име сред съвременните композитори, произведенията ѝ се изпълняват по цял свят. Първите тонове, които ще чуе нашата публика на концерта, ще бъдат от нейната пиеса „Орфеева комета“ – празнична, ярка музика, която придава особена тържественост, носи приповдигнато настроение и дава импулс за целия сезон. Ще продължим с Втория клавирен концерт на Шопен, на сцената ще си партнираме със забележителната руска пианистка Анна Цибульова, лауреат на няколко международни конкурси. Ще изпълним и един от бисерите в творчеството на Дворжак – неговата Осма симфония. Тя е донякъде в сянката на „хитовата“ му Девета симфония, но е не по-малко съдържателна и интересна.

Предстоящите програми включват и други български творби, както и произведения от представители на различни школи, които не са изпълнявани или звучат рядко у нас.

СнимкаЗа нас е важно да представяме не само съвременната българска музика, но и да поддържаме интереса към творчеството на композиторите от предишните поколения. В програмата имаме произведения на Любомир Пипков, Александър Райчев. Концертът на 1.02.2019 г. е посветен на 80-годишнината от рождението на Георги Минчев – една от най-ярките фигури в съвременната българска музика. Самият композитор го озаглави „С дълбок поклон на моите учители“, защото в програмата са включени не само негови произведения, а и на преподавателите му – Марин Големинов, Родион Шчедрин, Арам Хачатурян. Бих искал да обърна внимание и на концерта, който ще се състои на 15 март – Деня на независимостта на Унгария. Посвещаваме го на тази прекрасна страна. Поканихме забележителния цигулар Кристоф Барати, който в последно време убедително зае своето място сред най-големите цигулари. Мисля, че българската публика ще оцени неговото майсторство. На 17 май 2019, за първи път в България, ще изпълним сюита от филма „Мъртви души“ на Алфред Шнитке, както и музиката на Прокофиев към неосъществения филм „Дама Пика“. Разбира се, останалите концерти в програмата ни също заслужават внимание. Във всеки от тях има по нещо ново и интересно за публиката.

Каква е общата идея, обединяваща дванадесетте концертни програми? Ето и отговора на маестрото:

Концепцията, по която изготвяме програмата, е съвсем проста. Нямаме много концерти, тъй като основното ни задължение като радиооркестър е звукозаписната дейност. Изявяваме се в концертните зали може би по-рядко от останалите оркестри. Затова се стремим всяка наша програма да се отличава от другите, публиката да научи нещо ново. Затова и солистите не са сред най-нашумелите имена. Обичаме да работим с млади изпълнители – те са новото поколение и може би след години ще се наредят сред великите звезди на съвременността. Обичаме да откриваме нови имена – Цибульова, Фабиан Мюлер, който ще бъде солист в концерта за пиано на Шуман на 9 ноември. Не можем да пренебрегваме и това, което публиката харесва и познава, но се стараем да поддържаме високи стандарти при изпълнението на „хитовете“, да ги свирим така, както никой друг преди не го е правил.

Известно е, че в края на миналия творчески сезон музикантите от СО на БНР излязоха на протест с искане на достойни работни заплати. Оркестърът изнесе импровизирани концерти на открито, дирижирани от маестрото.

В момента се провеждат разговори на високо правителствено ниво и се надявам, че в близките седмици или месеци вече няма да говорим за това. За съжаление, проблемът все още не е решен, но ние не можем да спрем работния процес. Именно 70-те години ежедневни репетиции, неизброимите концерти и записи определят високото качество на състава – сподели още известният диригент.

Снимки: Ани Петрова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна