Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-слаб растеж на БВП на Германия прогнозират водещи икономически институти

Групата от пет водещи германски икономически институти, известни като мозъчни тръстове, понижи оценките за растежа на водещата европейска икономика през тази и следващата година, визирайки по-слабото търсене зад граница и недостига на квaлифицирана работна ръка.

"Германският икономически подем губи своя възходящ импулс", посочи Роланд Дьорн, икономист от института RWI, който участва в подготовката на есенния доклад на мозъчните тръстове, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Трябва да се има предвид, че тези доклади на водещите институти обикновено служат като отправна точка за икономическите прогнози и на самото германско правителство.

Според новите прогнози, петте мозъчни тръстове предвиждат повишение на БВП от едва 1,7% през 2018-а и от 1,9% през 2019-а година, след като в техния пролетен доклад през април те очакваха икономическа експанзия от 2,2% през тази и от 2,0% през следващата година.

"Търсенето от чужбина е отслабено, докато компаниите в страната изглежда все по-трудно успяват да намерят достатъчно квалифицирани работници за тяхното производство", отбеляза Роланд Дьорн.

Групата на петте мозъчни тръстове включва базирания в Мюнхен институт Ifo, института RWI от град Есен, DIW от Берлин, IWH от Хале и института IfW от град Кил.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени