Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредно влошаване на икономическото и бизнес доверието в еврозоната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През септември икономическото и бизнес доверието в еврозоната отбеляза поредно влошаване в рамките на настоящата година в резултат на отслабване на оптимизма в индустрията и сред потребителите, показва последно проучване на Европейската комисия. Това е нов сигнал, че икономическият растеж в еврозоната е малко вероятно да отбележи солиден подем през третото тримесечие след относително слабото първо полугодие.

Ескалиращата търговска война между най-големите световни сили и сътресенията в някои ключови нововъзникващи пазари като турския предполагат, че икономическият растеж може да се забави на много места, включително и на стария континент, с изключение на Съединените щати, които продължават да се радват на икономически бум отчасти поради сериозните данъчни съкращения.

Според последно проучване на ЕК индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, се понижи през септември до 110,9 пункта от 111,6 пункта през август и очаквания за по-скромно отстъпление към 111,2 пункта. Това представлява най-ниско ниво на индекса от юни 2017-а година и негово влошаване за девети пореден месец от началото на годината, след като през декември беше достигнат многогодишен връх от 115,2 пункта.

Негативно влияние върху икономическото доверие през настоящи месец оказва влошаването на бизнес доверието в индустриалния и промишлен сектор, както и на потребителското доверие, при слабо подобрение в сферата на услугите и по-добър подем в строителството и търговията на дребно.

Европейската комисия отчита силно влошаване на бизнес доверието във Франция (понижение с 1,7 пункта) и в Испания (с 1,5%), по-сдържано понижение в Германия (с 0,2) и в Италия (с 0,2 пункта) и слабо повишение единствено в Холандия (с 0,1 пункта).

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, който е индикатор за фазата на текущия бизнес цикъл, пък стабилизира през септември в едногодишното августовско дъно от 1,21 пункта, продължавайки да отстъпва от неговия многогодишен връх от декември 2017 година от 1,61 пункта (най-високо ниво от 1985 година насам).

Последното проучване на Европейската комисия регистрира рязко понижение на индекса, измерващ доверието в индустриалния и промишления сектор, до 4,7 пункта от 5,6 пункта месец по-рано, като тази негативна тенденция е най-ясно изразена във Франция (спад от 3,0 до 0,3 пункта) и в Германия (понижение до 10,0 от 10,8 пункта). В същото време бизнес доверието в сферата на услугите остана през септември почти без промяна на ниво от 14,6 пункта спрямо 14,4 пункта през август. Съответният индекс при търговията на дребно пък нарасна до 2,7 от 1,9 пункта, докато индексът в строителната сфера скочи до 8,3 пункта от 6,4 пункта.

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната потвърди предварителната оценка на ЕК за рязко понижение през септември до -2,9 пункта от -1,9 пункта през август, достигайки най-ниско ниво от май 2017-а година.

В същото време индексът, определящ потребителски очаквания за инфлацията през следващите 12 месеца нарасна до 20,1 пункта от 18,2 пункта през август.

Резултати от последното проучване на ЕК сякаш потвърждават, че търговското напрежение на САЩ с останалия свят, включително с ЕС, както и опасенията за "твърд" Брекзит (излизане на Великобритания от ЕС в края на март догодина без постигането на споразумение) могат да направят европейския бизнес по-предпазлив както по отношение на неговите планове за инвестиции, така и при наемането на персонал.

Днешният доклад на Европейската комисия е в синхрон с аналогичното бизнес проучване на агенция Markit от миналата седмица, което също отчете забавяне на бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната през септември.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!