Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на италианските капиталови пазари преди представянето на проектобюджета за 2019-а

Италианските облигации и акции се намират под натиск от продажби след поредица от информации за сериозно напрежение в правителството преди очакваното с голям интерес представяне на бюджета на страната за 2019-а година по-късно в четвъртък.

По-рано днес вестник Corriere della Sera съобщи, че планираната за днес бюджетна среща може и да се отложи с оглед на невъзможността на коалиционното правителство да постигне споразумение относно публичните финанси и прогнозите за растеж за следващата година. Последва опровержение от агенция АНСА, като според нея планираната бюджетна среща все пак ще бъде факт макар и по-късно тази вечер (около 21:00 ч.).

В последствие отново плъзнаха слухове за възможна оставка на икономическия и финансов министър Джовани Триа. Агенция Ройтерс цитира представител на крайно-дясната партия "Лига", според когото италианското правителство може да намери друг министър на икономиката, ако настоящият - Джовани Триа не е съгласен с управляващите партии. "Ако Триа се съгласи с нас, това би било ОК, ако ли не, ще намерим друг министър", посочи пред агенцията Рикардо Молинари.

Всичко това доведе до солиден спад на италианския фондов индекс MIB с близо 2% при старта на днешната търговия преди неговите загуби да се ограничат до понижение с около 1,3%.

Инвеститорите подложиха на нов натиск от продажби и италианските държавни облигации, което доведе до първоначален ръст на доходността на 10-годишните книжа с 22 базисни пункта към триседмичен връх от 2,99% преди да последва известна стабилизация около 2,92%.

Спекулациите, че управляващите в Италия популисти от движението "Пет звезди" и от крайно дясната партия "Лига" ще настояват за по-големи държавни разходи и за бюджетен дефицит в размер на 2,4% спрямо БВП за 2019-а година, се отразяват отчасти негативно и на останалите фондови борси на стария континент, както и на еврото.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 стартира търговията в четвъртък с понижение от 0,5% преди да парира голям част от първоначалните загуби, понижавайки се в ранния следобед с 0,2%.

В същото време еврото удари за кратко 7-дневно дъно около 1,1685 щатски долара, след което опитва стабилизация обратно над 1,1700 нивото. За това негово понижение влияние оказва и общото поскъпване на долара като реакция на решението на Фед да повиши основната американска лихва и да потвърди намерението си за ново вдигане на лихвените ставки в края на годината.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна