Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Злокачествените заболявания на кръвта вече не са смъртна присъда

Ракът на кръвта вече не е смъртна присъда, каза проф. Маргарита Генова, председател на Българското сдружение по хематология. Тя присъства на отбелязването на Световния месец на злокачествените заболявания на кръвта. 
Тези заболявания са над 140 типа като основните са левкемия, лимфом и миелом. На всеки 35 секунди в света се диагностицира по един пациент с такова заболяване. В България всяка година се откриват около 1 500 нови случая. 
"През последните години оптимизмът в тази област на медицината е изключително висок", каза професор Генова. "Резултатите от лечението на заболяванията на кръвта нарасна в пъти и това вече не е смъртна присъда, каквато беше преди много години. В днешно време представляват едни хронични заболявания, благодарение на изключителните иновации в диагностиката на тези заболявания, ранното им откриване, доброто им характеризиране и намирането на най-правилното лечение".
Ракът на кръвта е петото по разпространение онкологично заболяване и е най-често срещаната форма на злокачествено заболяване при децата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени