Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономиката на САЩ нарасна през второто тримесечие с 4,2 на сто, потвърди Търговският департамент

Американската икономическа нарасна през второто тримесечие с най-солидно темпо от близо четири години насам, показват неревизирани данни на Департамента за търговия, които предполагат, че водещата световна икономика е на път да изпълни заложената от администрацията на Тръмп цел за годишен растеж от 3 на сто.

През периода април - юни растежът на брутния вътрешен продукт на САЩ се ускори до 4,2% на годишна база след повишение с 2,2% в началото на годината, потвърждавайки предходната оценка на Департамента по търговия. Това е най-силното представяне на американската икономика от третото тримесечие на 2014-а година насам, когато БВП нарасна с 4,9 на сто. Така в рамките на първите шест месеца на годината американската икономика се разшири с цели 4,9 на сто.

Така в рамките на първите шест месеца на годината американската икономика се разшири с 3,2%, оправдавайки на този етап очакванията на администрацията на Доналд Тръмп за икономически растеж от 3% за цялата 2018-а година.

                                                                                                      Графика на растежа на БВП на САЩ

Снимка

Трябва да се има предвид, че одобреното от Конгреса на САЩ в края на миналата година съкращаване на данъците с 1,5 трлн. долара беше част от плана на президента Тръмп за увеличаване на икономическия растеж до годишния темп от над 3%.

Анализаторите се съгласиха в голяма степен, че това данъчно законодателството ще стимулира икономическия растежа в близко бъдеще, но те изглеждат разделени по въпроса, дали намаляването на данъците ще допринесе за устойчив темп на растежа в средносрочен и дългосрочен план на фона и на водената от САЩ "война с митата" спрямо водещи търговски партньори като ЕС, Китай, Канада и Мексико.

Основен двигател на растежа през второто тримесечие беше частното потребление, което по принцип формира около две трети от общата икономическа експанзия в САЩ. През второто тримесечие потребителските разходи се увеличиха с цели 3,8% (най-солидно повишение от края на 2014-а година), след като в началото на годината те се повишиха с едва 0,5%.

В същото време растежът на бизнес инвестиции се оказа малко по-добър от предходните оценки, като дълготрайни инвестициите, извън тези в жилищния сектор, се повишиха с 8,7% вместо с 8,5 на сто. Инвестициите при строителството на жилища обаче се свиха с 1,3%, докато складовите бизнес запаси - с 36,8 млрд. долара вместо с 26,9 млрд. долара.

Подкрепа за икономическата експанзия през второто тримесечие оказа и солидното нарастване на износа с 9,3% при понижение на вноса с 0,6%.

Днешните силни данни са в подкрепа на потвърдената от Фед политика на постепенно повишаване на лихвените ставки, за да се предпази икономиката от прегряване. Американските централни банкери повишиха в сряда федералната фондова лихва до диапазон между 2,0% и 2,25% и дадоха ясен знак за още едно увеличение в края на 2018-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна