Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова: Здравното министерство проявява смелост с предложената здравна реформа

Снимка: радио Варна

Омбудсманът Мая Манолова изрази съмнение, че предлаганото от здравния министър Кирил Ананиев задължаване на българите да сключват здравни застраховки съответства на конституцията. Във Варна Манолова коментира и предложението отпадане на тавана на пенсиите.

Мая Манолова посочи, че основната дискриминация е нивото на пенсиите у нас.
"Считам, че е дискриминационно и преизчисляването на песииите през 2000 година, което редуцира пенсиите на стотици хиляди български пенсионери, за да стигнем към днешна дата до ситуацията, в която до 200 лева получават 700 хиляди. Ами това е геноцид - трябва да се преизчислят най-ниските пенсии и измерителят трябва да бъде прагът на бедност", каза Манолова.

Омбудсманът коментира, че Министерството на здравеопазването (МЗ) проявява смелост с предложената здравна реформа. Има обаче и неясноти:
"Поставям под съмнение изобщо конституционосъобразността на въвеждането на задължително здравно застраховане, защото гражданите имат едно задължение - да се осигуряват здравно. Те нямат задължение за здравно застраховане, а аз така и не разбрах, нито получих отговор на въпроса какво гражданите ще получат срещу тези 12 лева задължителна здравна застраховка".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!