Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С концерт тази вечер беше открит 90-ият сезон на Софийската филхармония

Sofiyska filharmonia Софийска филхармония

90-ият сезон на Софийската филхармония беше открит тази вечер с концерт. Специално за събитието в столицата пристигна световноизвестният руски цигулар Вадим Репин. Концертът е под патронажа на президент Румен Радев. На него присъства и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Преди да прозвучат първите акорди на Концерта за цигулка и оркестър от Дмитрий Шостакович, на публиката в пълната зала "България" беше обявено, че президентът Румен Радев удостоява по случай юбилея директора на Софийската филхармония маестро Найден Тодоров с плакет "Свети Свети Кирил и Методий".

Националният ни филхармоничен оркестър получи почетен знак "Златен век" – печат на Цар Симеон Велики" и Грамота за принос в развитието на българската култура от Министерството на Културата.

С овации беше прието блестящото изпълнение на солиста Вадим Репин в партньорство със Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров.

Утре цигуларят Вадим Репин ще работи с млади музиканти – студенти в НМА "Проф. П. Владигеров" в София, а сезонът на Националния ни филхармоничен оркестър продължава с истинско съзвездие от наши и чужди солисти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!