Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многопрофилната болница в Добрич е с нов председател на Борда на директорите

Областната многопрофилна болница в Добрич продължава да е в тежко състояние поради недостиг на кадри и финансови средства

| обновено на 28.09.18 в 16:57
Снимка: МБАЛ Добрич болница

Многопрофилната болница в Добрич е с нов председател на борда на директорите. Предложената от Министерството на здравеопазването Милена Гюрова-Гунчева днес беше избрана само с един глас против от страна на Община Добрич, тъй като назначаването ѝ ще утежни финансовото състояние на здравното заведение годишно с около 30 000 лв. за заплати и осигуровки.

Според председателя на Здравната комисия към Общинския съвет д-р Явор Милушев не са ясни причините за назначаването на нов човек на Борда на директорите на болницата в Добрич:

“Досегашният представител на министерството не получаваше заплата от ИНБАЛ, новото назначение, председателят на Съвета на директорите на болницата ще получава в размер заедно с осигуровките приблизително около 30 000 лева“, посочи Милушев.

Необходими са 60 000 лева за закупуването на два апарата – за реанимация и анестезиология, скенерът не работи, а Здравната каса е спряла финансирането по пет клинични пътеки. 

Директорът на болницата д-р Светозар Байчев заяви, че тепърва ще се правят икономическите разчети по отношение на заплатата на новия председател на Борда на директорите.

Лечебното заведение продължава да е в тежко състояние заради недостиг на кадри и финансови средства за осигуряването на нормалната ѝ работа. Повече от 20 процента от работещите в здравното заведение са пенсионери. 

30 лекари и 50 медицински сестри още са необходими на Добричката болница, за да не се стигне до затваряне на отделения. Не достигат средства и за поддръжка на апаратурата, а от един месец и скенерът не работи. Пред прага на зимните месеци и увеличението на разходите Здравната каса е спряла пет от клиничните пътеки, като по този начин само за два месеца здравното заведение търпи загуби от близо 7600 лева. Ако на заседанието днес бъде допусната предложената смяна на председателя на Борда на директорите, това ще утежни финансово болницата с още 30 000 лева годишно за заплата на новия ръководител, тъй като той не е в системата на Министерството на здравеопазването.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!