Eмисия новини
от 11.00 часа

Втори протест на жители на Чепеларе в защита на Районната прокуратура

| обновено на 28.09.18 в 17:31
Снимка: Радио Пловдив

За втори път жители на Чепеларе излизат на протест в защита на районната прокуратура.

Недоволството на хората е заради решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което от 1 януари догодина се закриват 11 районни прокуратури в страната, като една от тях е тази в Чепеларе.

Първият ефективен протест в защита на прокуратурата беше преди месец, а днес е вторият, каза адвокат Тонка Динчева от Инициативния комитет:

"От 16.00 до 18.00 часа пред сградата на съда, а този път и прокуратурата, точно на кръстовището, там на пешеходната пътека пред съда. Реално ВСС не се позова на нормативна уредба, която да гарантира, че това ще бъде така. Няма как да се доверим на тези обещания, имайки предвид, че до момента вече веднъж ВСС не спази поето обещание именно към гражданите на община Чепеларе. Припомням отново нашите възражения във връзка с предложение за закриване на Районен съд Чепеларе преди няколко години, ВСС писмено обеща, че бъдещи реформи ще се извършват само след съгласуване със заинтересованите страни, каквито сме и ние – гражданите на общината. ВСС не спази това обещание, така че ние нямаме никакви гаранции, че този орган тепърва ще започне да изпълнява обещанията си. Още повече, че се касае за едно решение, което е взето незаконосъобразно, срещу което възнамеряваме да предприемем действия за отмяна, т.е. ще подадем жалба за отмяна на това решение пред ВАС, както и ако жалбата ни не бъде уважена, съответно жалба до Европейския съд по правата на човека".

Сред протестиращите бе и кметът на общинаЧепеларе Славка Чакърова, която заяви, че е важно всяка една институция да бъде защитена:

“Що се отнася до районната прокуратура, за мен е  необяснима как така община, на чиято територия се намира националния курорт “Пампорово“, който се посещава целогодишно от толкова голям брой туристи българи и чужденци, ние да искаме да закрием районната прокуратура? Случва се някакво събитие кражба, наркотици – как ще реагираме, какво ще правим? Никой в момента не може да ни обясни това териториално отделение как ще функционира?“, заяви тя. 

Преди два дни в Смолян апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов каза:

"Това, че в Чепеларе няма да има шеф на прокуратурата, и в Мадан, не означава, че тези градове ще бъдат оставени без прокурорско присъствие. И в двата града ще продължи да има прокурори. Просто двете прокуратури ще станат част от Районната прокуратура в Смолян, но и в двете населени места ще има прокурорско присъствие".

След днешния протест предстои и следващ ефективен протест, който няма да бъде на територията на общината, а пред сградата на ВСС в София.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Още от

Събота сутрин в село Момчиловци

публикувано на 19.10.19 в 08:50