Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нено Димов: Действащият план за управление на природен парк “Витоша“ не позволява да се подменят съоръженията

Валери Симеонов: Необходими са промени в Плана за управление на ПП "Витоша" и в Закона за горите

| обновено на 28.09.18 в 16:27
Снимка: БГНЕС
Вицепремиерът Валери Симеонов коментира, че за да се възстановят в добро техническо състояние съоръженията на Витоша, са необходими промени в Плана за управление на Природен парк "Витоша" и в Закона за горите, и „да отпаднат тези убийствени клаузи“.
Симеонов ще присъства на среща с представители на отговорните институции, за да се запознаят със състоянието и експлоатацията на лифтовите съоръжения, организирана от концесионера на ски зоната на Витоша.
Експертите на дружеството ще информират за техническото състояние и възможностите за подмяна на съоръженията с нови.

Действащият план за управление на природен парк “Витоша“ не позволява да се подменят съоръженията, посочи министър Нено Димов:

“Тази промяна трябва да се мине през съответната процедура, експерти трябва да се произнесат, след което тя трябва да разреши. Защото в момента, това не е разрешено. След подобно нещо, ако има инвестиционно намерение, се минава през всичките необходими стъпки на екологична оценка, оценка за съответствието и по-късно оценка за въздействие на околната среда“, поясни Димов. 

Най-старото съоръжение на Витоша е  лифтът на Драгалевци, който е от 1956 година, а останалите са строени до 83-та година. В период от три до пет години съоръженията могат да бъдат подменени, каза Радослав Пеев от “Витоша ски“, които ги стопанисват. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна