Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на френската инфлация през септември и добър отскок на потребителските разходи през август

Снимка: Ройтерс

Растежът на потребителската цени във Франция се забави слабо през септември, но остава стабилно над целевото ниво на ЕЦБ за цялата еврозона за инфлация от малко под 2 на сто, показват предварителни данни на френската официална статистика Insee.

В същото време Insee отчете добър отскок в края на лятото на френските домакински разходи след тяхна стагнация през юли.

Индексът на потребителските цени (CPI) във Франция се понижи през септември с 0,2% спрямо август, когато нарасна с 0,5%, като на годишна база растежът на инфлацията се забави леко до 2,2% от 2,35 през предходния месец.

Хармонизираната потребителска инфлация във Франция (индекс HICP според общите европейски стандарти) също се понижи през септември на месечна база с 0,2% след повишение с 0,5% през август, като на годишна база нарасна с 2,5%, след като месец по-рано удари връх от 2,6% (най-висока инфлация от март 2012-а година насам).

Insee представи и данни, показващи по-добър от очакваното растеж на разходите на френските домакинства през август в резултат на скок при потреблението на промишлено-произведени стоки. Потребителските разходи се повишиха на месечна база с 0,8% след стагнация през юли и осредните очаквания на финансовите пазари за по-скромен растеж с 0,3 на сто. Потреблението на промишлено произведени стоки нарасна през август с цели 2,5% след негова стагнация месец по-рано.

На годишна база разходите на френските домакинства нараснаха през август с 1,3%, надвишавайки осреднената прогноза за по-скромен растеж с 0,7 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна