Eмисия новини
от 10.00 часа

Литва забранява комунизма

Снимка: БГНЕС

Правителството на Литва одобри забрана на пропаганда на комунизма или друга тоталитарна политическа система в обществените учреждения, предава РИА „Новости“. Според документа кандидатите за президент, депутатите в Сейма и Европарламента, общинските съветници, а също и кандидатстващите за длъжност в администрацията или дипломатическите служби ще трябва да дадат информация дали са заемали ръководна длъжност в комунистическата партия на Литва.

Според министерството на културата, което е инициатор на нормативния акт, той ще бъде трудно приложим, тъй като предвижда премахване на обекти, пропагандиращи тоталитарния строй, а често те са частна собственост. Законопроектът не предвижда компенсация за собствениците.

По-рано министерството се противопоставяше на приемането на такъв закон, изтъквайки, че е достатъчен законът, забраняващ съветските и нацистките символи.

Комунистическата партия е забранена в Литва от 1992 година.

Законът, забраняващ публичната демонстрация на нацистки и съветски символи, е в сила от 2008 година. Нарушителите се наказват с глоба от 144 до 289 евро.


Още от
Американски войници се подготвят да разтоварят техниката в база в Литва, близко до руската граница.

Батальон US войници пристигна в Литва

публикувано на 21.10.19 в 21:35