Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Херта" нанесе първа загуба на "Байерн"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборът на "Херта" победи с 2:0 у дома "Байерн" (Мюнхен) на ,,Олимпиащадион“ и по този начин им нанесе първа загуба през кампанията в Бундеслигата. Домакините се изравниха на върха във временното класиране с шампионите, а днес при успех на "Борусия" (Дортмунд) или "Вердер" (Бремен) в първенството ще има нов лидер. За баварците това бе втора поредна грешна стъпка, след като в миналия кръг те завършиха наравно като домакини с тима на "Аугсбург".

Възпитаниците на Нико Ковач започнаха по-добре срещата и атакуваха по-често вратата на съперника, като удар с глава на Жером Боатенг от ъглов удар премина близо до целта. Малко след това голмайсторът на "Байерн" Роберт Левандовски също стреля с глава, но не успя да отбележи.

Гостите се поувлякоха в нападение и бяха наказани в 23-та минута. Центриране към Ведад Ибишевич бе отиграно с глава от офанзивния футболист, но Мануел Нойер се справи със ситуацията. Топката обаче попадна в Саломон Калу, който бе фаулиран от Боатенг в наказателното поле и за съдията Марко Фриц не остана друго освен да отсъди дузпа. Зад топката застана босненският нападател Ибишевич, който реализира без колебания за 1:0.

В 38-та минута Ариен Робен получи отлична възможност да изравни, но не можа да оползотвори остро подаване на Давид Алаба. В края на първата част изоставането на мюнхенци стана още по-голямо. Пас на Валентино Лазаро отляво намери Ондрей Дуда, който от близко разстояние покачи на 2:0.

През втората част шампионите опитаха да се върна в мача, но безуспешно. "Херта" се прибра в защита и чакаше грешки на съперника, за да организира контраатаки. До края "Байерн" не съумя да се завърне в срещата и за втори последователен път не успя да вземе трите точки в шампионата.

Това бе и първа победа за "Херта" над баварците от 9 години насам. Днес временното класиране при успех могат да оглавят отборите на "Вердер" (Бремен) или "Борусия" (Дортмунд). "Бременските музиканти“ гостуват на "Щутгарт", докато "жълто-черните“ се изправят срещу "Байер" в Леверкузен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени