Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордните 712 килограма хероин хванаха на ГКПП "Капитан Андреево"

Предстои Окръжната прокуратура в Хасково да поиска за шофьорите постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража"

| обновено на 29.09.18 в 15:13
Досега най-голямата пратка хероин, залавяна в България бе близо 200 кг в турски камион на ГКПП „Капитан Андреево“ през май 2018 г.
Снимка: Дора Атанасова, БНР

Задържаният вчера на пункта "Капитан Андреево" хероин е най-голямата пратка дрога, залавяна досега на българска граница. 712-те килограма хероин на стойност над 46 милиона лева са открити в два ирански тира, превозващи строителни материали от Иран за Австрия. Единият е хванат в четвъртък, а другият в петък. Наркотикът е бил укрит по идентичен начин, между плоскости от гипсокартон. Хероинът обаче не е бил засечен от рентгена, обяснява окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов:

"Хероинът е бил опакован и поставен между самите плоскости, които са били плътно слепени една до друга".

"Още е рано да се говори за разбит канал за наркотици, защото се водят следствени действия", каза Георги Георгиев, директор на "Митническо разузнаване и разследване" към Агенция "Митници".

"Установен е получателят -  дружество в страна-членка на ЕС. Своевременно са уведомени правоохранителните органи в съответната държава по линия на наркотрафика".

Двамата ирански шофьори са задържани до 72 часа от прокуратурата. Предстои искане в съда за постоянното им задържане под стража. Ако бъдат признати за виновни според закона се предвижда затвор до 20 години и глоба до 300 хиляди лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!