Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди германци на протест срещу турския президент

Реджеп Таийп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди се събраха на протест срещу турския президент Реджеп Ердоган в германския град Кьолн. Той пристигна на военното летище в града и беше посрещнат от премиера на Северен-Рейн Вестфалия Армин Лашет. До последно не беше ясно дали официално лице ще посрещне президента на Турция.

Визитата на турския президент в Германия е съпроводена от поредица скандали. На давания в негова чест банкет в резиденцията на германския президент в Берлин снощи, Ердоган внезапно промени речта си и отправи нечувано остри нападки срещу домакините си.

"В Германия обикалят стотици терористи, които са осъдени за връзките си с движението Гюлен в Турция. Германия не ги дава на турското правораздаване. Наистина ли при вас спокойно по улиците могат да ходят терористи?“ - попита внезапно Ердоган гостите на вечерята. След това той настоя германските власти незабавно да предадат на Турция турския журналист Джан Дюндар, който от две години е в изгнаничество в Германия.

Главният редактор на "Джумхуриет" беше осъден в Турция на пет години затвор за своя критична статия. Ердоган дори заплаши, че ще отмени всичките си пресконференции, ако на тях присъства Дюндар. "Може да звучи странно на германските ми колеги, че политически лидер може да бойкотира или да анулира пресконференция заради журналист, но Ердоган не е свикнал да се среща с критични журналисти", заяви Дюндар.

Днес в Кьолн Ердоган ще открие нова джамия, но и това събитие е съпроводено със скандали. Джамията е финансирана от турско-ислямската общност "Дитиб". Германското контраразузнаване я проверява за връзки с ислямисти. Затова и до последно не се знаеше дали премиерът на Северен Рейн-Вестфалия ще се срещне с Ердоган. Лашет все пак реши да го посрещне, но само на летището.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!